2018. nov 10.

Sütőben sült édesburgonya mexikói ízekkel

írta: Hajós Ágnes
Sütőben sült édesburgonya mexikói ízekkel

Hús és krumpli - sajttal, fűszerekkel, színesen :)

Szerintem kevesen vannak, akik ne szeretnék a sütőben sült krumplit, főleg, ha olvadó sajttal, esetleg tejföllel van megkoronázva.

A most következő étel ennek a sokkal tovább gondolt verziója, ahol az egyébként köretként kezelt töltött burgonya laktató és ízekkel teli teljes fogássá lép elő.

A szimpla krumpli helyett is édesburgonyát használtam, a töltelék pedig az ismert tex-mex étel, a fajitas töltelékéhez hasonlít kísértetiesen.

A recept ötletét több külföldi oldalon is láttam, ez itt a saját verzióm :)

 

Kétszer sült édesburgonya csirkés fajitas töltelékkel

Hozzávalók 4 főre:

4 db, ökölnyi méretű édesburgonya

1-1 kicsi piros, zöld és sárga kaliforniai paprika

3 csirke felsőcomb-filé

3 tk füstölt pirospaprika

1 tk őrölt római kömény

1 csokor koriander

2 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

1 lime

2 avokádó

1 konzerv vörösbab

Só, bors

1 vöröshagyma

10-15 dkg reszelt sajt

Salsa a tálaláshoz

 

Az édesburgonyákat hosszában félbevágjuk, tepsire ültetjük vágott felükkel felfelé. 180 fokos sütőbe toljuk, puhára sütjük. Kb. 30 perc, kést beleszúrva ellenőrizzük.

Közben a húst és a paprikákat vékony csíkokra vágjuk, a hagymát durvára vágjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, félidőben rádobjuk a húst és rányomjuk a fokhagymát. Mikor félig megsült, rászórjuk a római köményt és a pirospaprikát, hozzáforgatjuk a paprikacsíkokat. Csak addig kevergetjük, míg a hús készre sül. Hozzáöntjük a babot és a fele levét. Ezzel csak átforgatjuk, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk. Egy tálba ötjük, hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, belenyomjuk a lime felének a levét.

A kész édesburgonyák húsát a tálba kanalazzuk, elkeverjük, majd a tölteléket visszahalmozzuk az édesburgonyák héjába. A tetejükön elosztjuk a sajtot. Visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg megolvad rajta a sajt.

A felkockázott avokádóval, egy-egy gerezd lime-mal és a salsával tálaljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt csirkecomb római kömény édesburgonya avokádó vörösbab