Sajtburger-bowl egészségesen
Kedvenc gyorsételünk "kicsit" újragondolva
Az utóbbi időben én is sokat pörgetem a közösségi oldalakat. Be kell valljam, szeretem nézni a receptes videók rövidített (short) változatait. Ezekben minden gyorsan, gördülékenyen, látványosan van ábrázolva, a végén természetesen meg is kóstolják és el vannak ájulva az eredménytől.
Így találtam rá erre az ételre. Amúgy is egy diétás időszakomat élem, meg persze a fiúknak is szeretnék valami egészségeset főzni, lehetőleg olyan alapanyagokkal, amit hajlandóak megenni.
A videóban a srác nagyjából 5 perc alatt összedobja, kitálalja és még ki is hangsúlyozza, hogy ez egy ötperces kaja és milyen isteni. Itt az eredeti video.
Na, a helyzet az, hogy NEM 5 perc az elkészítés. Nagyjából 3/4 óra (főleg, hogy fotóztam is :D), viszont minden percet megér. Tényleg nagyon finom lett, laktató is, és minden ízében emlékeztet egy sajtburgerre. Próbáljátok ki!
Sajtburger-tál
Hozzávalók 4 főre:
70-80 dkg darált marhahús (nem sovány!)
2 ek Worcestershire-szósz
1,2 kg édesburgonya
Só, frissen őrölt bors
Olívaolaj
Fokhagymapor
Füstölt pirospaprika
1 nagy vöröshagyma
1 üveg ecetes uborka
3-4 db jalapeno (elhagyható)
3-4 paradicsom
1 kis fej jégsaláta
10 dkg ementáli sajt
10 dkg cheddar (ízlés szerint lehet több is)
4 ek pirított szezámmag
4 nagy ek majonéz
3 ek ketchup
1 ek mustár
(ízlés szerint csípős szósz is mehet bele)
2 db ecetes uborka
Só, bors
Először készítsük el a szószt: az uborkát vágjuk nagyon apróra, menjünk át rajta többször a késsel. Keverjük el a többi hozzávalóval, fogyasztásig tegyük hűtőbe.
A sajtokat reszeljük le a reszelő durvábbik felén, keverjük össze.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, 2-3 centis kockákra vágjuk. Mossuk meg, öblítsük le. Locsoljuk meg 2-3 ek olívaolajjal, hintsük meg 1 csapott ek sóval, borsozzuk meg, hintsük meg szárított fokhagymával és kb. fél ek füstölt paprikával. Kézzel forgassuk össze, rendezzük el egy alufóliával kibélelt tepsin. 200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk. Puhára sütjük időnként villával ellenőrizve, max. 15 perc, míg megpuhul.
Közben a marhahúst tapadásmentes serpenyőben kezdjük el nagy lángon sütni (nem kell alá olaj). Nyomkodjuk közben fakanállal, hogy ne tudjon összetapadni. Adjuk hozzá a hagymát és 2-4 kis kockákra vágott uborkát (ha jalapeno-t is használni szeretnénk, az is most jöhet, szintén összevágva). Sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk a Worcestershire szósszal. Süssük teljesen zsírjára, keverjük bele a sajt 2/3-át. A végén adjunk hozzá kb. 1 dl vizet, forraljuk össze és el is zárhatjuk a lángot. Fedjük le, tartsuk melegen.
A salátát csíkokra, a paradicsomot kockákra vágjuk, felszeletelünk még pár uborkát is.
Összeállítjuk a tálat:
Egyik felére ízlés szerint szedünk a húsból, mellé jöhet az édeskrumpli, a saláta, a paradicsom és az uborka. Osszuk el rajta a maradék reszelt sajtot, végül csorgassuk meg az öntettel, hintsük meg a szezámmaggal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!