2018. ápr 01.

Bajor perec házilag

írta: Hajós Ágnes
Bajor perec házilag

Kívül ropogós, belül finom puha

Oktoberfest nincs sör és bajor perec nélkül.

Sőt, sokan fogyasztanak obatzter-t, vagyis sörös-camembert sajtos körözöttet is, amit a pereccel mártogatnak. A sajtkrém receptjét már megosztottam veletek itt.

Most jöjjön a perec, ami tudom, nem lett túl szép... Viszont nagyon finom ropogós, tökéletesen illik egy jó hangulatú buliba vagy akár a reggelizőasztalra is :)

A receptet már sajnos nem tudom, hol találtam, aki a magáéra ismer, szóljon és kiírom.

 

Bajor perec

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

2 dl tej

1,5 dl víz

5 dkg élesztő

3 ek étolaj

2 tk só

2 tk cukor

 

A kifőzéshez:

5 dkg szódabikarbóna

1 tk só

 

A kenéshez:

1-2 ek tej

 

A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük 1 ek liszttel. Felfuttatjuk, míg habos lesz. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az olajat, élesztős tejet és a vizet, megdagasztjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, lisztezett deszkán gyúrjuk át. Egy tálban, langyos helyen letakarva fél órát kelesztjük.

Deszkára borítva kicsit átgyúrjuk, 10-12 darabra osztjuk, 50-60 cm hosszúra sodorjuk, pereceket formázunk belőlük. Szilikonos sütőpapíros tepsire ültetjük.

Felforralunk 1 l vizet a szódabikarbónával és a sóval, minden perecet egyszer megfordítva fél percig főzzük. Visszatesszük a sütőlapra, a vastagabb részüket késsel bevágjuk, ismét 20-30 percig pihentetjük.

Addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a pereceket szép barnára sütjük benne.

Kivéve rácsra tesszük, megkenjük a tejjel, hogy szép fényesek legyenek.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

perec