Házi almás pite
Ezt meg kell kóstolni!
Itt az ősz, az alma és az almáspite főidénye.
Biztos olvastatok már ezer és egy receptet ebben a témában és persze mindenki szerint az övé a legjobb.
Én nem állítom, hogy az enyém a legszuperebb, legpuhább, esetleg legropogósabb...
Viszont mi így szeretjük, és ez a pite tutira olyan lesz, mint ahogy a kép alapján várjátok, akkor is, ha itt-ott kicsit eltértek a recepttől.
Házi almás pite
Hozzávalók egy 25x35-ös tepsihez:
1 kg alma
5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor + ha még kell
1 citrom héja és leve
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 tk (1 zacskó) sütőpor
1 tojás
1 csipet só
3 nagy ek tejföl + a tetejére
Pár marék zsemlemorzsa
Az almát a reszelő durva fokán lereszeljük. Egy akkora serpenyőben, amiben az egész elfér, beleszórjuk a cukrot, felöntjük egy dl vízzel és enyhén megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, majd az almát. Kevergetjük, beleszórjuk a citromhéjat és beleöntjük a levét. Addig pároljuk, míg az összes nedvesség elfogy. Félretesszük hűlni.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétfelé osztjuk a tésztát.
Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk, a tészta egyik felét tepsiméretűre nyújtjuk, belefektetjük. Meghintjük zsemlemorzsával, belesimítjuk az almamasszát. Befedjük a maradék tésztával, megkenjük tejföllel. Megszurkáljuk, majd mehet a sütőbe 180 fokra.
Kihűlve szeleteljük (ha még marad).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!