2018. nov 05.

Házi almás pite

írta: Hajós Ágnes
Házi almás pite

Ezt meg kell kóstolni!

Itt az ősz, az alma és az almáspite főidénye. 

Biztos olvastatok már ezer és egy receptet ebben a témában és persze mindenki szerint az övé a legjobb.

Én nem állítom, hogy az enyém a legszuperebb, legpuhább, esetleg legropogósabb...

Viszont mi így szeretjük, és ez a pite tutira olyan lesz, mint ahogy a kép alapján várjátok, akkor is, ha itt-ott kicsit eltértek a recepttől.

 

Házi almás pite

Hozzávalók egy 25x35-ös tepsihez:

1 kg alma

5 dkg vaj

10 dkg kristálycukor + ha még kell

1 citrom héja és leve

A tésztához:

50 dkg liszt

15 dkg vaj

20 dkg porcukor

3 tk (1 zacskó) sütőpor

1 tojás

1 csipet só

3 nagy ek tejföl + a tetejére

 

Pár marék zsemlemorzsa

 

Az almát a reszelő durva fokán lereszeljük. Egy akkora serpenyőben, amiben az egész elfér, beleszórjuk a cukrot, felöntjük egy dl vízzel és enyhén megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, majd az almát. Kevergetjük, beleszórjuk a citromhéjat és beleöntjük a levét. Addig pároljuk, míg az összes nedvesség elfogy. Félretesszük hűlni.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétfelé osztjuk a tésztát.

Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk, a tészta egyik felét tepsiméretűre nyújtjuk, belefektetjük. Meghintjük zsemlemorzsával, belesimítjuk az almamasszát. Befedjük a maradék tésztával, megkenjük tejföllel. Megszurkáljuk, majd mehet a sütőbe 180 fokra.

Kihűlve szeleteljük (ha még marad).

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma tojás tejföl almáspite