2018. feb 21.

Humusz, a világ leghíresebb kencéje

írta: Hajós Ágnes
Humusz, a világ leghíresebb kencéje

Csicseriborsókrém a legegyszerűbb módon

A világ nagy részén az egyik legkedveltebb mártogatós a humusz, vagyis csicseriborsókrém. 

Na, jó, egy kicsit túloztam, nyilván Kínában nem nagyon hallottak róla, de a közel-keleten roppant népszerű és mi is egyre jobban szeretjük :)

A következő recept nem tudom, mennyire autentikus, én így szoktam készíteni. Bár nyáron néhány izraeli ismerősöm megkóstolta és azt mondták, hogy tökéletes :)

 

Humusz

Hozzávalók:

2 konzerv csicseriborsó

5 ek tahini (receptem itt)

1 mk só, pár tekerésnyi bors

1 gerezd fokhagyma

Kb. fél citrom leve

A tálaláshoz zöldségek, pita vagy pirítós

Olívaolaj

Za’atar (elhagyható)

 

A csicseriborsót lecsepegtetjük, a lé harmadát felfogjuk, a borsóból 2 ek-nyit félreteszünk. A nagyobbik részt, a sót, borsot, tahinit késes robotgépben krémesre aprítjuk. Közben a csicseriborsó levét fokozatosan adjuk hozzá, hogy a lágyan krémes állagot elérjük.

Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk és ízlés szerint citromlével savanyítjuk.

Tálalás előtt egy mutatós tálba szedjük, egy kanál hátával megmintázzuk. Olívaolajat csorgatunk rá, meghintjük za’atarral és a maradék csicseriborsót rászórjuk.

Pitával vagy pirítóssal, friss zöldségekkel kínáljuk.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

citrom fokhagyma csicseriborsó szezámmag tahini