2012. máj 05.

Édeskrumpli és márványsajt - a legjobb páros

írta: Hajós Ágnes
Édeskrumpli és márványsajt - a legjobb páros

Kedvenc ízkombinációm egy különleges receptben

Nemrég láttam egy receptet a TvPaprikán. Hegyi Barbara sütött Bede Róberttel édesburgonyát, hagymakarikával és kékpenészes sajttal fogyasztották. A minap sikerült édesburgonyához jutnom, rögtön beugrott a recept. Egy kicsit újragondoltam, és a hűtőben velem szemező mangalicahusi kíséretében megfőztem a mai ebédet. Evés közben kiderült, hogy a márványsajt és az édesburgonya kombinációja annyira, de annyira finom, hogy szavakkal le sem tudom írni. Meg kell kóstolni!

Mangalicasült kéksajtmártással és édesburgonyával

 O

Hozzávalók 2 főre:

 40 dkg mangalicatarja csont nélkül

1,5 dl napraforgóolaj

1 kk római kömény

1 kk koriandermag

3 nagyobb édesburgonya

10 dkg vaj

2 ek liszt

4 dl forró tej

15 dkg márványsajt

 

 A húst egy centi vastagra felszeleteljük, kiklopfoljuk. Egy mozsárban durvára törjük a római köményt és a koriandert, összekeverjük az olajjal. Beleforgatjuk a húsokat, mehet a hűtőbe egy-másfél órára. 

Az édesburgonyák végeit levágjuk, majd félbe, végül ezeket is félbe vágjuk. Egy tepsibe fektetjük őket héjjal lefelé, 180 fokra előmelegített toljuk. 25 perc után kivesszük a sütőből, villával alaposan megszurkáljuk a felső részüket, elosztjuk a rajtuk a vajat. Még kb. 20 percig sütjük, ha megpuhultak, kicsit felhólyagosodott a tetejük a vajtól, kész is vannak. Sütőből kivéve kicsit megsózzuk.

Miközben a burgonya sül, elkészítjük a mártást.

Egy kisebb lábasban 5 dkg vajat melegítünk, rászórunk 2 ek lisztet, addig kevergetjük, míg zsemleszínű lesz. Ekkor apránként ráöntjük a forró tejet, csomómenetesre keverjük. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, levesszük a tűzről. Belemorzsoljuk a márványsajtot, elkeverjük, az a jó, ha kicsit darabos marad.

O

Közben a húsokat elővesszük, sózzuk, közepes lángon puhára sütjük. Többször föléhajolunk, mert nem lehet betelni az illatokkal :)

Mikor kész lett, a mártással és édeskrumplival tálaljuk

P1010064s 

 Hús nélkül tökéletes vegetáriánus ebéd, vacsora, úgy is isteni.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

köret sajt római kömény édesburgonya márványsajt mangalica koriandermag