Édeskrumpli és márványsajt - a legjobb páros
Kedvenc ízkombinációm egy különleges receptben
Nemrég láttam egy receptet a TvPaprikán. Hegyi Barbara sütött Bede Róberttel édesburgonyát, hagymakarikával és kékpenészes sajttal fogyasztották. A minap sikerült édesburgonyához jutnom, rögtön beugrott a recept. Egy kicsit újragondoltam, és a hűtőben velem szemező mangalicahusi kíséretében megfőztem a mai ebédet. Evés közben kiderült, hogy a márványsajt és az édesburgonya kombinációja annyira, de annyira finom, hogy szavakkal le sem tudom írni. Meg kell kóstolni!
Mangalicasült kéksajtmártással és édesburgonyával
Hozzávalók 2 főre:
40 dkg mangalicatarja csont nélkül
1,5 dl napraforgóolaj
1 kk római kömény
1 kk koriandermag
3 nagyobb édesburgonya
10 dkg vaj
2 ek liszt
4 dl forró tej
15 dkg márványsajt
A húst egy centi vastagra felszeleteljük, kiklopfoljuk. Egy mozsárban durvára törjük a római köményt és a koriandert, összekeverjük az olajjal. Beleforgatjuk a húsokat, mehet a hűtőbe egy-másfél órára.
Az édesburgonyák végeit levágjuk, majd félbe, végül ezeket is félbe vágjuk. Egy tepsibe fektetjük őket héjjal lefelé, 180 fokra előmelegített toljuk. 25 perc után kivesszük a sütőből, villával alaposan megszurkáljuk a felső részüket, elosztjuk a rajtuk a vajat. Még kb. 20 percig sütjük, ha megpuhultak, kicsit felhólyagosodott a tetejük a vajtól, kész is vannak. Sütőből kivéve kicsit megsózzuk.
Miközben a burgonya sül, elkészítjük a mártást.
Egy kisebb lábasban 5 dkg vajat melegítünk, rászórunk 2 ek lisztet, addig kevergetjük, míg zsemleszínű lesz. Ekkor apránként ráöntjük a forró tejet, csomómenetesre keverjük. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, levesszük a tűzről. Belemorzsoljuk a márványsajtot, elkeverjük, az a jó, ha kicsit darabos marad.
Közben a húsokat elővesszük, sózzuk, közepes lángon puhára sütjük. Többször föléhajolunk, mert nem lehet betelni az illatokkal :)
Mikor kész lett, a mártással és édeskrumplival tálaljuk
Hús nélkül tökéletes vegetáriánus ebéd, vacsora, úgy is isteni.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!