2012. jún 11.

Gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Gazdagon

Több összetevős raguk hússal, zöldségekkel

Be kell valljam, kedvelem a hirtelen jött ötleteket. Mikor semmit nem tervezek, csak benézek a hűtőbe-mélyhűtőbe, és az ott lévő dolgokból szó szerint "összedobok" valamit. A következő két fogás is ilyen. Tudom, nem mindenkinek van tele otthon az éléskamra, de az én esetemben találó a "felhalmozó" jelző. Ez azzal jár, hogy tobzódok a különböző hozzávalókban, és olyankor ezekhez hasonlókat főzök:

 

Paprikás-hagymás csirkeragu

 DSC_1949s

Hozzávalók 2 főre:

4 db csirkeszárny

20 dkg csirkeszív

20 dkg csirkemáj

10 dkg gomba

1,5 dl tejföl

1 fej lilahagyma

Fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

Só, bors, pirospaprika

Szarvacskatészta  

A szárnyakat a forgóknál kettévágjuk, a végeit félretesszük. A szíveket kettévágjuk, levágjuk róla az ereket. A májakat falatnyi darabokra vágjuk, a gombát a tönkjével együtt felszeleteljük. A vöröshagymát apróra, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk.

Egy lábasban olajat melegítünk, rátesszük a hagymákat. Mikor megfonnyadtak, belereszeljük a fokhagymákat. Kettőt keverünk rajta, majd rászórunk egy csapott evőkanál pirospaprikát. Megint kettőt keverünk rajta, hozzáadjuk a szárnydarabokat, a szívet és a gombát. Megkeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, alaposan megborsozzuk. Forrástól számítva fél órát rotyogtatjuk fedő alatt. Időnként megkeverjük, esetleg pótoljuk a vizet. Fél óra után hozzáadjuk a májat, de nem tesszük vissza a fedőt. 10-15 perc alatt kicsit besűrítjük a szaftot, addigra a máj is átsül. Ekkor beleöntjük a tejfölt és alacsony lángon kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk.

Szarvacskatésztával tálaljuk.

DSC_1950s

 

Mustáros-tejfölös sertésragu medvehagymás gombóccal

O

Hozzávalók 2 főre:

A gombóchoz:

10 dkg krumpli

1 tk vaj

0,5 dl tejszín

Só, fehér bors, szerecsendió

15 dkg liszt

1 tojás

5 levél medvehagyma (szezonon kívül 2 újhagyma zöldje)

A raguhoz:

5 dkg füstölt szalonna

Fél fej hagyma

5 dkg paprikás kolbász

15 dkg sertéshús (lapocka)

20 dkg tejföl

5 dkg zöldbab

5 dkg ecetes uborka

10 dkg mirelit zöldborsó

1 tk mustár  

A szalonnát és a sertéshúst felcsíkozzuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a kolbászt is félkarikákra vágjuk. A zöldbabot és az uborkát feldaraboljuk.

Egy nagy serpenyőbe tesszük a szalonnát, zsírját kiolvasztjuk. Rá a hagyma, kolbász, egy kicsit együtt kevergetjük. Rátesszük a húst, ha kifehéredett, ráöntjük a tejfölt. Ha rotyogni kezd, ráöntünk egy pohár vizet. Ha így is felforrt, mehet bele a zöldbab, az uborka meg a borsó. Utána a mustár, megborsozzuk, megkeverjük.

Alacsony lángon addig főzzük, míg megpuhul a hús. Időnként vizet öntünk hozzá, ha nagyon besűrűsödne.

Közben elkészítjük a gombócokat: megfőzzük a kockákra vágott krumplit, ha kész, a vajjal, tejszínnel, sóval, fehérborssal, szerecsendióval krumplipürét készítünk (maradék is jó, nagyjából 15 dkg legyen). Ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk egy tojást, 15 dkg lisztet és kb. 5 levél felaprított medvehagymát. Megsózzuk. Egy fazékban vizet forralunk, vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és a lobogó vízbe tesszük. Pár perc után érdemes óvatosan megkeverni, mert leragadhatnak. Ha feljöttek, lejjebb vesszük a lángot, és még 5 percig főzzük.

A kész raguval tálaljuk.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

szív krumpli gomba uborka tészta medvehagyma zöldbab sertés csirkemáj csirkeszárny kolbász zöldborsó lapocka