Halas receptversenyre vol. 2.
Szardíniás rizottó, csiperke, bacon :)
Csak nem hagyott nyugodni ez a sokféle Rio Mare termék. Ma hajnalban kitaláltam az ebédet, természetesen felhasználtam benne egy konzerv isteni szardíniát. A rizottóból többet sikerült főzni, mint amennyi a gombákba fért. Soma olyan gyorsan tüntette el, hogy alig tértem magamhoz...
Összességében: nem akarom magam fényezni, de ezt tényleg mindenkinek ízleni fog!
Szardíniás gerslirizottóval töltött gomba tarkabors-mártásban
Hozzávalók 4 főre:
10 nagy csiperkegomba
10 dkg gersli (árpagyöngy)
1 közepes fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
1 dl rozébor
Fél l húsleves
Fél csokor petrezselyem
1 doboz Rio Mare szardínia
10 dkg zsíros sajt
20 dkg szeletelt bacon
A tarkabors-mártáshoz:
5 dkg vaj
2 ek liszt
Fél l húsleves
1 nagy fej csiperke
3 tk egész tarkabors + a díszítéshez
2 dl tejföl
A szószhoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Állandóan kevergetve hozzáöntjük a húslevest. Apróra vágjuk a gombát, beletesszük a mártásba, majd lassú tűzön, sűrűn megkeverve fél órát főzzük. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk. A tarkaborsot mozsárban megőröljük, majd hozzákeverjük a mártáshoz a tejföllel együtt. Kicsit összemelegítjük, de nem forraljuk.
A rizottóhoz a hagymát apróra vágjuk. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzátesszük a gerslit, párszor megkeverjük, felöntjük a borral. Kevergetve megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, majd hozzáadunk egy merőkanál levest. A gombák tönkjét és a petrezselymet apróra vágjuk, hozzáadjuk a rizottóhoz. Alacsony lángon fedő alatt megvárjuk, míg a gersli beszívja a lét, majd kanalanként adagolva puhára főzzük a gerslit. Mikor majdnem kész, a szardíniák gerincét kiszedjük, a halhúst nagyobb darabokban a rizottóhoz adjuk, megkeverjük. Belereszeljük a sajtot, kevergetve megvárjuk, míg teljesen elolvad. A fedőt rátéve félretesszük állni 10 percet.
A gombafejeket egy tepsibe tesszük, belekanalazzuk a rizottót. A baconszeleteket félbe, ha nagyon hosszú, háromba vágjuk. A töltött gombák tetejére kereszt alakban ráfektetünk két-két darabot. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre, míg a bacon ropogósra sül, ennyi idő alatt a gomba is megpuhul.
Tálaláskor ízlés szerinti mennyiségű töltött gombát tányérra szedünk, köréjük kanalazzuk a mártást, egész tarkabors-darabokkal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!