2012. júl 17.

Halas receptversenyre vol. 2.

írta: Hajós Ágnes
Halas receptversenyre vol. 2.

Szardíniás rizottó, csiperke, bacon :)

Csak nem hagyott nyugodni ez a sokféle Rio Mare termék. Ma hajnalban kitaláltam az ebédet, természetesen felhasználtam benne egy konzerv isteni szardíniát. A rizottóból többet sikerült főzni, mint amennyi a gombákba fért. Soma olyan gyorsan tüntette el, hogy alig tértem magamhoz...

Összességében: nem akarom magam fényezni, de ezt tényleg mindenkinek ízleni fog!

 

Szardíniás gerslirizottóval töltött gomba tarkabors-mártásban

 P1010103s

Hozzávalók 4 főre:

10 nagy csiperkegomba

10 dkg gersli (árpagyöngy)

1 közepes fej hagyma

1 nagyobb gerezd fokhagyma

3 dkg vaj

1 dl rozébor

Fél l húsleves

Fél csokor petrezselyem

1 doboz Rio Mare szardínia

10 dkg zsíros sajt

20 dkg szeletelt bacon

 

A tarkabors-mártáshoz:

5 dkg vaj

2 ek liszt

Fél  l húsleves

1 nagy fej csiperke

3 tk egész tarkabors + a díszítéshez

2 dl tejföl

A szószhoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Állandóan kevergetve hozzáöntjük a húslevest. Apróra vágjuk a gombát, beletesszük a mártásba, majd lassú tűzön, sűrűn megkeverve fél órát főzzük. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk. A tarkaborsot mozsárban megőröljük, majd hozzákeverjük a mártáshoz a tejföllel együtt. Kicsit összemelegítjük, de nem forraljuk.

A rizottóhoz a hagymát apróra vágjuk. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzátesszük a gerslit, párszor megkeverjük, felöntjük a borral. Kevergetve megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, majd hozzáadunk egy merőkanál levest. A gombák tönkjét és a petrezselymet apróra vágjuk, hozzáadjuk a rizottóhoz. Alacsony lángon fedő alatt megvárjuk, míg a gersli beszívja a lét, majd kanalanként adagolva puhára főzzük a gerslit. Mikor majdnem kész, a szardíniák gerincét kiszedjük, a halhúst nagyobb darabokban a rizottóhoz adjuk, megkeverjük. Belereszeljük a sajtot, kevergetve megvárjuk, míg teljesen elolvad. A fedőt rátéve félretesszük állni 10 percet.

A gombafejeket egy tepsibe tesszük, belekanalazzuk a rizottót. A baconszeleteket félbe, ha nagyon hosszú, háromba vágjuk. A töltött gombák tetejére kereszt alakban ráfektetünk két-két darabot. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre, míg a bacon ropogósra sül, ennyi idő alatt a gomba is megpuhul.

Tálaláskor ízlés szerinti mennyiségű töltött gombát tányérra szedünk, köréjük kanalazzuk a mártást, egész tarkabors-darabokkal díszítjük.

P1010076s

P1010105s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rozé gomba szardínia bacon csiperke gersli petrezselyem tarkabors