2012. sze 21.

Születésnap és grapefruit verseny

írta: Hajós Ágnes
Születésnap és grapefruit verseny

Libamáj, gyümölcsszósz és különleges köret

Találtam egy versenyt, ahol a grapefruit népszerűsítése a cél. Ezzel szinte egy időben volt a párom születésnapja, gondoltam, hagyom magam kibontakozni, lelkiismeret-furdalás nélkül főzhetek hétköznap is valami extra kaját.

Tudni kell rólam, hogy gyűjtögető típus vagyok. Ennek eredményeképpen volt a mélyhűtőben egy libamáj, a hűtőben meg áfonyás cider, gránátalma, édesburgonya, meg kecskesajt. Tudom, jó alapanyagból nem nehéz jó kaját készíteni, de erről az alkotásról most tényleg csak szuperlatívuszokban beszélhetek.

Szerencsére elnyertem vele a bírák tetszését, bekerültem az öt nyertes közé!  Szóval, ha nektek is van kedvetek bűnözni, fakanálra fel!

Libamájszeletek gyümölcssziruppal és kecskesajtos toronnyal

 DSC_0615s

Hozzávalók 4 főre:
70 dkg libamáj
1,5 l olaj
1 üveg áfonyás cider
1 gránátalma
1 grapefruit
2 ek méz
1 nagyobb édesburgonya
2 nagyobb őszibarack
2 kerek kecskesajt
4 dkg vaj
 

A libamájat egy akkora fazékba tesszük, amiben kényelmesen elfér. Ráöntünk kb. 1,5 l olajat, hogy jól ellepje. Alágyújtunk a legkisebb lángon, és nagyon lassan, kb. 1,5 óra alatt megsütjük úgy, hogy éppencsak csak gyöngyözzön. Így a lehető legkevesebbet veszít a nagyságából. Mikor kész, kivesszük, letakarva melegen tartjuk (az olajat leszűrve még felhasználhatjuk, nagyon finomak lesznek tőle az ételek).

Egy kis lábasba öntjük a cidert, belefacsarjuk a grapefruit levét. A gránátalmát kettévágjuk, beleütögetjük a magokat, a mézet is belecsorgatjuk. Addig főzzük, míg a negyedére csökken a mennyisége. Leszűrjük, tálalás előtt ismét felforraljuk, különben elveszti a színét.
 
Az édesburgonyát meghámozzuk, 6-7 mm vastag karikákra vágjuk. Lobogó vízbe tesszük, három percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet. Az őszibarackokat ugyanolyan vastagra szeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a barack- és burgonyaszeletek mindkét oldalát 3-3 percig pirítjuk, míg kis színt kapnak. Ekkor a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kisebb tepsibe „megépítjük” a tornyokat úgy, hogy egy karika édesburgonyára egy szelet őszibarack jön, majd megint burgonya és megint barack.

DSC_0611s

Végül a kecskesajtot felszeleteljük, csillag alakban a tornyok tetejére helyezzük. A forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad.

Tálaláskor a libamájat óvatosan felszeleteljük, tányérra rendezzük. Melléteszünk egy (esetleg két) tornyot, bevonjuk őket a sziruppal.

DSC_0617s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

méz kecskesajt libamáj gránátalma őszibarack édesburgonya cider