Pálinka szerelmem... - Hús nélkül
Gomba sajttal, málnával, édesburgonyával és ribizlipálinkával
Ismét találtam egy nekem való megmérettetést. A Pécsi Borozó a Brill Pálinkaházzal karöltve olyan receptekre kíváncsi, melyeknek szerves része a Pálinkaház által kínált valamely termék. Mi múltkor pont Harc községen utaztunk át, benéztem hát hozzájuk. Választottam háromféle, nekem szimpatikus pálinkát és nekiálltam kombinálni. Kicsit féltem, mert még sosem főztem gyümölcspárlattal, de nagy megnyugvásomra hihetetlenül különleges aromát tud adni a vele készült ételnek. Ez most egy háromrészes sorozat lesz, íme az első rész:
Sült vargánya ementáliszósszal és édesburgonyás-málnás fánkkal
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg vargánya (közepes méretűek)
2 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
4 dkg vaj
Só, bors
20 dkg ementáli sajt
1,5 dl félédes fehérbor
2 cl Brill Feketeribizli-pálinka
Só, bors
10 dkg édesburgonya
10 dkg málna + a díszítéshez
15 dkg tönköly fehérliszt
1 dkg élesztő
1 ek olívaolaj
1 dl langyos víz
2 ek cukor
1 kk só
A bort felforraljuk, míg elpárolog az alkohol. Belereszeljük a sajtot, kevergetve megvárjuk, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor hozzáöntjük a pálinkát, megsózzuk, borsozzuk. Pár percig nagyon alacsony lángon bugyogtatjuk, majd a lángot elzárva melegen tartjuk.
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, lobogó sós vízben pár perc alatt megfőzzük. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, elkeverjük 1 mk cukorral, felfuttatjuk. Villával összetörjük az édesburgonyát, összekeverjük a liszttel, a sóval, a málnával, a maradék cukorral és az élesztős keverékkel. Nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Evőkanállal szaggatva bő, forró olajban kisütjük őket.
A gombát 3-4 mm-esre szeleteljük. A vajat felolvasztjuk, belenyomjuk a fokhagymát, belecsipkedjük a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. A gombaszeleteket pár perc alatt kisütjük a fűszeres vajban.
Tálaláskor a gombaszeletek mellé szedünk pár darab fánkot és megöntözzük a szósszal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!