Pálinka szerelmem... II. - kacsamell
Szilvapálinkával készült kacsasült szilvával
Mint ígértem, ismét közlöm egy pálinkával készült fogás receptjét. Ez alkalommal az ősz gyümölcseit hívtam segítségül, hozzá pedig szilvapálinkát választottam. Párom szerint együtt töltött időnk alatt ez lett a legfinomabb étel, amit főztem :)
Részeges kacsamell pikáns gyümölcsraguval és aszalt szilvás rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg kacsamell
Só, bors, kakukkfű
6 cl (Brill) szilvapálinka
7 db nagy szilva
7 db füge
15 dkg füstölt mangalica szalonna
2 tulipánpaprika vagy chili
20 dkg rizottó rizs
1 közepes fej hagyma
15 dkg aszalt szilva
2 dl száraz rozé
1 l húsleves
Fél grapefruit leve
15 dkg cheddar sajt
Só, bors
8 dkg vaj
2,5 dl tej
3 dkg vajat felolvasztunk, összekeverjük a 2,5 dl tejjel. A kacsamellet egészben ebbe beletesszük, egy éjszakán át ebben áztatjuk.
A rizottóhoz egy fej hagymát apróra vágunk, 2 dkg olvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a rizst, fehéredésig kevergetjük, majd ráöntjük a bort. Mikor elfőtte az alkoholt, rákanalazunk 2 merőkanál levest. Az aszalt szilvákat nagyságtól függően 4-6 darabba vágjuk, a rizshez adjuk. Hozzáadjuk a grapefruit levét, megkeverjük, majd megvárjuk, míg a rizs beszívja a folyadékot. Ezután merőkanalanként adagolva a levest puhára főzzük rizst. Ekkor elzárjuk a lángot, a rizottóhoz adjuk a reszelt cheddart és 3 dkg vajat, és addig kevergetjük, míg felolvadnak. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A szilvákat és a fügéket 4-4 darabba vágjuk. Az erős paprikát (kimagozzuk) felaprózzuk, a szalonnát csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőt, amibe belefér egyben a kacsamell, felforrósítunk. Kereszt alakban bevágjuk a mell bőrét, megszórjuk mindkét oldalt sóval, borssal, aprított kakukkfűvel, majd a bőrös oldalával lefelé a serpenyőbe helyezzük. Kicsit mérsékeljük a lángot, pirosra sütjük a zsíros részt. Ekkor megfordítjuk, még jobban mérsékeljük a lángot, beleöntünk 2 cl pálinkát, majd a másik oldalát is kb öt percig sütjük. Ekkor áttesszük egy tepsibe, ráöntünk kevés zsírt és 180 fokos sütőben 5-10 percig sütjük, amilyenre szeretnénk. Kivéve deszkán pár percet pihentetjük.
a maradék zsírba dobjuk a szalonnát, pörcösre pirítjuk, félretesszük. A serpenyőből 2-3 ek kivételével kiöntjük a zsírt, beledobjuk a szilvát és a fügét. Hozzáadjuk a paprikát és a maradék pálinkát, ha elfőtte az alkoholt és kis levet eresztett, visszatesszük a pörcöket, összeforgatjuk és kész. Nem szabad, hogy nagyon összeessenek a gyümölcsök.
Tálaláskor a rizottó mellé kanalazzuk a gyümölcsragut, ráhelyezünk ízlés szerinti mennyiségű kacsahús-szeletet.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!