2012. okt 09.

Pálinka szerelmem... II. - kacsamell

írta: Hajós Ágnes
Pálinka szerelmem... II. - kacsamell

Szilvapálinkával készült kacsasült szilvával

Mint ígértem, ismét közlöm egy pálinkával készült fogás receptjét. Ez alkalommal az ősz gyümölcseit hívtam segítségül, hozzá pedig szilvapálinkát választottam. Párom szerint együtt töltött időnk alatt ez lett a legfinomabb étel, amit főztem :)

Részeges kacsamell pikáns gyümölcsraguval és aszalt szilvás rizottóval

DSC_0824s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg kacsamell

Só, bors, kakukkfű

6 cl (Brill) szilvapálinka

7 db nagy szilva

7 db füge

15 dkg füstölt mangalica szalonna

2 tulipánpaprika vagy chili

20 dkg rizottó rizs

1 közepes fej hagyma

15 dkg aszalt szilva

2 dl száraz rozé

1 l húsleves

Fél grapefruit leve

15 dkg cheddar sajt

Só, bors

8 dkg vaj

2,5 dl tej

 

3 dkg vajat felolvasztunk, összekeverjük a 2,5 dl tejjel. A kacsamellet egészben ebbe beletesszük, egy éjszakán át ebben áztatjuk.

A rizottóhoz egy fej hagymát apróra vágunk, 2 dkg olvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a rizst, fehéredésig kevergetjük, majd ráöntjük a bort. Mikor elfőtte az alkoholt, rákanalazunk 2 merőkanál levest. Az aszalt szilvákat nagyságtól függően 4-6 darabba vágjuk, a rizshez adjuk. Hozzáadjuk a grapefruit levét, megkeverjük, majd megvárjuk, míg a rizs beszívja a folyadékot. Ezután merőkanalanként adagolva a levest puhára főzzük rizst. Ekkor elzárjuk a lángot, a rizottóhoz adjuk a reszelt cheddart és 3 dkg vajat, és addig kevergetjük, míg felolvadnak. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A szilvákat és a fügéket 4-4 darabba vágjuk. Az erős paprikát (kimagozzuk) felaprózzuk, a szalonnát csíkokra vágjuk.

DSC_0814s

Egy serpenyőt, amibe belefér egyben a kacsamell, felforrósítunk. Kereszt alakban bevágjuk a mell bőrét, megszórjuk mindkét oldalt sóval, borssal, aprított kakukkfűvel, majd a bőrös oldalával lefelé a serpenyőbe helyezzük. Kicsit mérsékeljük a lángot, pirosra sütjük a zsíros részt. Ekkor megfordítjuk, még jobban mérsékeljük a lángot, beleöntünk 2 cl pálinkát, majd a másik oldalát is kb öt percig sütjük. Ekkor áttesszük egy tepsibe, ráöntünk kevés zsírt és 180 fokos sütőben 5-10 percig sütjük, amilyenre szeretnénk. Kivéve deszkán pár percet pihentetjük.

a maradék zsírba dobjuk a szalonnát, pörcösre pirítjuk, félretesszük. A serpenyőből 2-3 ek kivételével kiöntjük a zsírt, beledobjuk a szilvát és a fügét. Hozzáadjuk a paprikát és a maradék pálinkát, ha elfőtte az alkoholt és kis levet eresztett, visszatesszük a pörcöket, összeforgatjuk és kész. Nem szabad, hogy nagyon összeessenek a gyümölcsök.

DSC_0816s

Tálaláskor a rizottó mellé kanalazzuk a gyümölcsragut, ráhelyezünk ízlés szerinti mennyiségű kacsahús-szeletet.

DSC_0825s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

szilva pálinka rozé sajt rizottó grapefruit kacsamell kakukkfű chili aszalt szilva cheddar