2012. okt 27.

Konzerv kukorica fantáziadúsan

írta: Hajós Ágnes
Konzerv kukorica fantáziadúsan

Kukorica és húsgombóc levesben, salátában

Ismét megpróbálkozom Stahl Juditnál :) Most a Bonduelle-el karöltve indított receptversenyt és meg kell, hogy mondjam, vért izzadtam, mire kitaláltam valamit. A legújabb, GOLD termékekből kellett valamit összehozni. Igazából kukoricából háromféle dolog jutott minden ismerősömnek eszébe: krémleves, kukoricasaláta, kukoricás rizs. De szinte pontosan ebben a sorrendben. Nekem meg valahogy mindig valami darált hús került a kezembe, így ezeket házasítva főztem meg a pályaműveimet.

Mellesleg jegyzem meg, hogy a diómajonézt az alapján próbáltam kitalálni, amilyet a Kistücsökben ettem. Nem pontosan olyan lett az íze, de ez is isteni lett. Remélem, Ti is kipróbáljátok!

 

Kukoricás húsgombócleves

 DSC_0984s

Hozzávalók 4 főre:

1,5 l marhahúsleves

30 kg darált marhahús (comb)

1 konzerv kukorica (vagy 2 cső szemei késsel levágva)

1 púpozott kk mustár

1 tojás

2 ek tönkölyliszt

1 csokor snidling

1 kk majoranna

Só, bors

2 ek olaj

 

A darált húst összekeverjük a mustárral, az apróra vágott snidling felével, a majorannával, a liszttel, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. A levest felforraljuk, beleöntjük a lecsepegtetett kukoricát. A húsos masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, ezeket is a levesbe tesszük. Óvatosan alányúlunk fakanállal, nehogy leragadjanak. Mikor feljöttek, takarékra vesszük a lángot, kb. 10 perc kész is lesz. Egy gombócot kettévágunk, hogy belül is megfőtt-e.

A kész levest tálba szedjük, a maradék snidlinggel megszórva tálaljuk.

 

Aszalt szilvás-kukoricás gombócok citrom- és diómajonézzel

 DSC_1017vs1

Hozzávalók:

1 konzerv kukorica (vagy 2 cső szemei késsel levágva)

50 dkg darált sertéscomb

10 dkg aszalt szilva

1 nagy lilahagyma

1 mk fahéj

Só, bors

1 ág kakukkfű

4 ek kukoricaliszt

1 ek olívaolaj

 

1 csomag kevert saláta

1-1 adag citromos és diós majonéz (recept lejjebb)

 A lilahagymát apróra vágjuk, az olajon édesre pirítjuk. Langyosra hűtjük. Az aszalt szilvát szintén apróra vágjuk, egy tálba tesszük a kukoricával, hússal, fahéjjal, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Hozzáadjuk a lilahagymát, a kakukkfű-levélkéket lecsipkedjük az ágról, ezt is beletesszük. Összegyúrjuk, diónyi gombócokat formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírt fektetünk egy gáztepsibe. A golyókat megforgatjuk a kukoricalisztben, a tepsibe ültetjük őket. 180 fokon kb. 20 kell sütni, míg a külseje megbarnul. Egyet vágjunk félbe, hogy megsült-e, sütőfüggő! Kivéve zöldsalátával és a majonézekkel kínáljuk.

 A diómajonézhez:

12 dkg dióbél

3 cl tökmagolaj

1 tojás

1 dl földimogyoró-olaj

Fél citrom leve

Só, bors

1 tk mustár

A diót apróra törjük. A többi hozzávalóval együtt a botmixer poharába tesszük, addig mixeljük, míg sima lesz.

A citromos majonézhez:

1 tojás

1 dl olaj

10 dkg fehér cheddar

Fél citrom leve

Só, bors

A botmixer poharába tesszük az összes hozzávalót és addig mixeljük, míg majonézsűrűségű lesz.

DSC_1020s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

dió citrom sajt mustár majoranna kakukkfű aszalt szilva lilahagyma kukorica fahéj snidling darált hús tökmagolaj földimogyoró-olaj fehér cheddar