Konzerv kukorica fantáziadúsan
Kukorica és húsgombóc levesben, salátában
Ismét megpróbálkozom Stahl Juditnál :) Most a Bonduelle-el karöltve indított receptversenyt és meg kell, hogy mondjam, vért izzadtam, mire kitaláltam valamit. A legújabb, GOLD termékekből kellett valamit összehozni. Igazából kukoricából háromféle dolog jutott minden ismerősömnek eszébe: krémleves, kukoricasaláta, kukoricás rizs. De szinte pontosan ebben a sorrendben. Nekem meg valahogy mindig valami darált hús került a kezembe, így ezeket házasítva főztem meg a pályaműveimet.
Mellesleg jegyzem meg, hogy a diómajonézt az alapján próbáltam kitalálni, amilyet a Kistücsökben ettem. Nem pontosan olyan lett az íze, de ez is isteni lett. Remélem, Ti is kipróbáljátok!
Kukoricás húsgombócleves
Hozzávalók 4 főre:
1,5 l marhahúsleves
30 kg darált marhahús (comb)
1 konzerv kukorica (vagy 2 cső szemei késsel levágva)
1 púpozott kk mustár
1 tojás
2 ek tönkölyliszt
1 csokor snidling
1 kk majoranna
Só, bors
2 ek olaj
A darált húst összekeverjük a mustárral, az apróra vágott snidling felével, a majorannával, a liszttel, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. A levest felforraljuk, beleöntjük a lecsepegtetett kukoricát. A húsos masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, ezeket is a levesbe tesszük. Óvatosan alányúlunk fakanállal, nehogy leragadjanak. Mikor feljöttek, takarékra vesszük a lángot, kb. 10 perc kész is lesz. Egy gombócot kettévágunk, hogy belül is megfőtt-e.
A kész levest tálba szedjük, a maradék snidlinggel megszórva tálaljuk.
Aszalt szilvás-kukoricás gombócok citrom- és diómajonézzel
Hozzávalók:
1 konzerv kukorica (vagy 2 cső szemei késsel levágva)
50 dkg darált sertéscomb
10 dkg aszalt szilva
1 nagy lilahagyma
1 mk fahéj
Só, bors
1 ág kakukkfű
4 ek kukoricaliszt
1 ek olívaolaj
1 csomag kevert saláta
1-1 adag citromos és diós majonéz (recept lejjebb)
A lilahagymát apróra vágjuk, az olajon édesre pirítjuk. Langyosra hűtjük. Az aszalt szilvát szintén apróra vágjuk, egy tálba tesszük a kukoricával, hússal, fahéjjal, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Hozzáadjuk a lilahagymát, a kakukkfű-levélkéket lecsipkedjük az ágról, ezt is beletesszük. Összegyúrjuk, diónyi gombócokat formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírt fektetünk egy gáztepsibe. A golyókat megforgatjuk a kukoricalisztben, a tepsibe ültetjük őket. 180 fokon kb. 20 kell sütni, míg a külseje megbarnul. Egyet vágjunk félbe, hogy megsült-e, sütőfüggő! Kivéve zöldsalátával és a majonézekkel kínáljuk.
A diómajonézhez:
12 dkg dióbél
3 cl tökmagolaj
1 tojás
1 dl földimogyoró-olaj
Fél citrom leve
Só, bors
1 tk mustár
A diót apróra törjük. A többi hozzávalóval együtt a botmixer poharába tesszük, addig mixeljük, míg sima lesz.
A citromos majonézhez:
1 tojás
1 dl olaj
10 dkg fehér cheddar
Fél citrom leve
Só, bors
A botmixer poharába tesszük az összes hozzávalót és addig mixeljük, míg majonézsűrűségű lesz.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!