2012. nov 07.

Mindmegette vol. 2 - II. - pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben

írta: Hajós Ágnes
Mindmegette vol. 2 - II. - pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben

Három különleges pályamű zöldséggel gazdagon

Ismét véget ért a receptverseny a Mindmegette.hu-n. Sikerült ismét egy csokikurzust nyernem, már csak azt nem tudom, melyik receptemmel :) Azért feltöltögetem lassan az összes nevezettet ide is, kettőt már feltettem ide, most a másik hármat osztom meg veletek.

Saláta pisztránggal, ínyenc módra

 DSC_0758s

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag rukkola

10 dkg füstölt szalonna

10 db pácolt fürjtojás

1 tojás sárgája

Fél citrom leve

Fél dl olívaolaj

Só, bors

Fél dl kefir

60 füstölt pisztráng

7 db füge

30 dkg (körte formájú) sütőtök

15 dkg házi gomolya

 

A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, a szalonnazsíron mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük, melegen tartjuk.

A tojássárgáját összekeverjük a citrommal, olajjal, kefirrel, sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a szalonnával és a rukkolával. Egy nagy lapos tálon elrendezzük. Rátesszük a sütőtök-szeleteket, a félbevágott fürjtojásokat, a negyedelt fügéket. Rámorzsoljuk a sajtot. A pisztrángok fejét levágjuk, a bőréből kézzel kibontjuk a húst (lehetőleg minél kevesebb szálka maradjon benne). Ezt tesszük a saláta tetejére.

DSC_0768s

 

 

Fűszervajban sült borzas csirkemell balzsamos sült zöldségekkel

  DSC_0902ss

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg csirkemellfilé

10 dkg fűszervaj

8 dkg füstölt sajt

15 dkg bacon

1 kg lecsópaprika

3 sonkahagyma

15 gerezd fokhagyma

2 dl balzsamecet

Só, bors

Olívaolaj

 

A paprikák csumáját kivesszük, félbevágjuk őket. A hagymát nyolcba vágjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk 1 ek olívaolajjal, beledobjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a balzsamecettel, alaposan összeforgatjuk. 180 fokos sütőben egy órát sütjük. Időnként megkeverjük.

A csirkemellet féltenyérnyi vékony szeletkékre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A fűszervaj felét összekeverjük a lereszelt sajttal és az apróra kockákra vágott bacon-nel. A fűszervaj másik felét megolvasztjuk, szétkenjük egy akkora jénai alján, amiben kényelmesen elférnek a hússzeletek. Kiskanállal elosztjuk a tetejükön a sajtos pépet, 30 percre 180 fokos sütőbe toljuk.

Tálaláskor ízlés szerint szedjünk a balzsamos zöldségekből, rá 2-3 szelet húst tegyünk.

DSC_0900s

 

Kapribogyós fánkok tormás céklapürével

 DSC_0734s

Hozzávalók 4 főre:

 2 db kb. 8 cm átmérőjű cékla

20 dkg tejszínes krémsajt

10 dkg kapribogyó

2 ek frissen aprított snidling

1 csokor petrezselyem

Bors

1 ek friss torma

1 dl habtejszín

2 tojás

8 ek liszt

Olívaolaj

5 dkg fehér cheddar

 

A céklát héjában megfőzzük, miután kihűlt, meghámozzuk, feldaraboljuk. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a tormát, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk. A céklával együtt mixerben pürésítjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A kapribogyóból kézzel kinyomjuk a nedvességet, késsel felaprítjuk, a petrezselymet is apróra vágjuk. Ezeket a krémsajthoz keverjük a snidlinggel együtt. Megborsozzuk, ha kell, kicsit megsózzuk. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a lisztet. Az olajat felforrósítjuk, a sajtos masszából két kiskanál segítségével kis fánkokat formázunk, a lisztes tojásba forgatjuk, egy-két perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, kicsit kihűtve, a céklapürével fogyasztjuk.

DSC_0733s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

füge pisztráng sütőtök sajt tejszín balzsamecet csirkemell cékla szalonna bacon kapribogyó snidling kefír füstölt sajt torma rukkola petrezselyem krémsajt cheddar fürjtojás gomolya