Mindmegette vol. 2 - II. - pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben
Három különleges pályamű zöldséggel gazdagon
Ismét véget ért a receptverseny a Mindmegette.hu-n. Sikerült ismét egy csokikurzust nyernem, már csak azt nem tudom, melyik receptemmel :) Azért feltöltögetem lassan az összes nevezettet ide is, kettőt már feltettem ide, most a másik hármat osztom meg veletek.
Saláta pisztránggal, ínyenc módra
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag rukkola
10 dkg füstölt szalonna
10 db pácolt fürjtojás
1 tojás sárgája
Fél citrom leve
Fél dl olívaolaj
Só, bors
Fél dl kefir
60 füstölt pisztráng
7 db füge
30 dkg (körte formájú) sütőtök
15 dkg házi gomolya
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, a szalonnazsíron mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük, melegen tartjuk.
A tojássárgáját összekeverjük a citrommal, olajjal, kefirrel, sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a szalonnával és a rukkolával. Egy nagy lapos tálon elrendezzük. Rátesszük a sütőtök-szeleteket, a félbevágott fürjtojásokat, a negyedelt fügéket. Rámorzsoljuk a sajtot. A pisztrángok fejét levágjuk, a bőréből kézzel kibontjuk a húst (lehetőleg minél kevesebb szálka maradjon benne). Ezt tesszük a saláta tetejére.
Fűszervajban sült borzas csirkemell balzsamos sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg csirkemellfilé
10 dkg fűszervaj
8 dkg füstölt sajt
15 dkg bacon
1 kg lecsópaprika
3 sonkahagyma
15 gerezd fokhagyma
2 dl balzsamecet
Só, bors
Olívaolaj
A paprikák csumáját kivesszük, félbevágjuk őket. A hagymát nyolcba vágjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk 1 ek olívaolajjal, beledobjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a balzsamecettel, alaposan összeforgatjuk. 180 fokos sütőben egy órát sütjük. Időnként megkeverjük.
A csirkemellet féltenyérnyi vékony szeletkékre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A fűszervaj felét összekeverjük a lereszelt sajttal és az apróra kockákra vágott bacon-nel. A fűszervaj másik felét megolvasztjuk, szétkenjük egy akkora jénai alján, amiben kényelmesen elférnek a hússzeletek. Kiskanállal elosztjuk a tetejükön a sajtos pépet, 30 percre 180 fokos sütőbe toljuk.
Tálaláskor ízlés szerint szedjünk a balzsamos zöldségekből, rá 2-3 szelet húst tegyünk.
Kapribogyós fánkok tormás céklapürével
Hozzávalók 4 főre:
2 db kb. 8 cm átmérőjű cékla
20 dkg tejszínes krémsajt
10 dkg kapribogyó
2 ek frissen aprított snidling
1 csokor petrezselyem
Bors
1 ek friss torma
1 dl habtejszín
2 tojás
8 ek liszt
Só
Olívaolaj
5 dkg fehér cheddar
A céklát héjában megfőzzük, miután kihűlt, meghámozzuk, feldaraboljuk. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a tormát, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk. A céklával együtt mixerben pürésítjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A kapribogyóból kézzel kinyomjuk a nedvességet, késsel felaprítjuk, a petrezselymet is apróra vágjuk. Ezeket a krémsajthoz keverjük a snidlinggel együtt. Megborsozzuk, ha kell, kicsit megsózzuk. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a lisztet. Az olajat felforrósítjuk, a sajtos masszából két kiskanál segítségével kis fánkokat formázunk, a lisztes tojásba forgatjuk, egy-két perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, kicsit kihűtve, a céklapürével fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!