2012. nov 16.

Melengető krémlevesek I. - Fokhagyma és édeskrumpli

írta: Hajós Ágnes
Melengető krémlevesek I. - Fokhagyma és édeskrumpli

Krémes fokhagyma- és édesburgonyaleves, lélekmelegítőnek

Ebben a zord időben néha semmihez sincs kedvem, csak egy takaróba burkolózva leülni a gép elé, és valami forró, krémes levest kanalazni. Persze ebben imádott gyerekeim néha meggátolnak, ezért a nyugalomban töltött idő sokszor este 9 utánra esik csak. Mivel ilyenkor már nem kellene semmi szénhidrátdúsat fogyasztani, ezért a következő két recept sem tartalmaz lisztet. A húsleves ne kockából készüljön, hanem zsírtalanított alaplét használjunk (én azt úgy oldom meg könnyen, hogy mindig nagy adag húslevest főzök és kihűtve, leszűrve, esetleg besűrítve lefagyasztok a léből). A zsemlekocka-feltét pedig elhagyható, úgy könnyebb is kortyolni :)

Ha pedig ezeket a családnak készítjük, nyert ügyünk van, nálunk legalábbis mindenféle krémlevest meg lehet etetni a gyerekekkel :)

A tél folyamán biztos fogok még ilyen szívmelengető recepteket megosztani, íme a sorozat első része:

 

Krémes fokhagymakrémleves

 DSC_1102s

Hozzávalók 4 főre:

15 gerezd fokhagyma

1 l tyúkhúsleves

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

20 dkg könnyen olvadó sajt

Só, bors

1 ek vaj

 

A fokhagymákat átnyomjuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Megfuttatjuk őket a vajon, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Mikor felforrt, belereszeljük a sajtot, majd felöntjük a tejszínnel. Forraljuk pár percig, kész is.

Ízlés szerint zsemlekockával tálaljuk.

DSC_1105s

 

Kéksajtos édesburgonya-krémleves

 DSC_1114s

Hozzávalók:

40 dkg édesburgonya

10 dkg rokfort vagy márványsajt

1 l húsleves

1 konzerv kókusztej

2 szál újhagyma

Só, bors

1 ek vaj

Tökmagolaj

1-1 kk tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag (vagy bármi, amit szeretünk)

 

Az újhagymát felkarikázzuk, a vajon megfuttatjuk. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott édesburgonyát, pár percig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, megfőzzük benne az édesburgonyát, majd beletördeljük a sajtot. Mikor elolvadt, összeturmixoljuk az egészet. Belekeverjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, ismét felforraljuk és kész is.

A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Tálaláskor a levest csészékbe töltjük, tökmagolajat csepegtetünk a tetejére, majd ízlés szerint megszórjuk a magokkal.

DSC_1112s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

sajt tejszín fokhagyma vaj kókusztej újhagyma édesburgonya márványsajt petrezselyem szezámmag tökmagolaj napraforgómag tökmag rokfort lenmag