Melengető krémlevesek I. - Fokhagyma és édeskrumpli
Krémes fokhagyma- és édesburgonyaleves, lélekmelegítőnek
Ebben a zord időben néha semmihez sincs kedvem, csak egy takaróba burkolózva leülni a gép elé, és valami forró, krémes levest kanalazni. Persze ebben imádott gyerekeim néha meggátolnak, ezért a nyugalomban töltött idő sokszor este 9 utánra esik csak. Mivel ilyenkor már nem kellene semmi szénhidrátdúsat fogyasztani, ezért a következő két recept sem tartalmaz lisztet. A húsleves ne kockából készüljön, hanem zsírtalanított alaplét használjunk (én azt úgy oldom meg könnyen, hogy mindig nagy adag húslevest főzök és kihűtve, leszűrve, esetleg besűrítve lefagyasztok a léből). A zsemlekocka-feltét pedig elhagyható, úgy könnyebb is kortyolni :)
Ha pedig ezeket a családnak készítjük, nyert ügyünk van, nálunk legalábbis mindenféle krémlevest meg lehet etetni a gyerekekkel :)
A tél folyamán biztos fogok még ilyen szívmelengető recepteket megosztani, íme a sorozat első része:
Krémes fokhagymakrémleves
Hozzávalók 4 főre:
15 gerezd fokhagyma
1 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem
3 dl tejszín
20 dkg könnyen olvadó sajt
Só, bors
1 ek vaj
A fokhagymákat átnyomjuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Megfuttatjuk őket a vajon, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Mikor felforrt, belereszeljük a sajtot, majd felöntjük a tejszínnel. Forraljuk pár percig, kész is.
Ízlés szerint zsemlekockával tálaljuk.
Kéksajtos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók:
40 dkg édesburgonya
10 dkg rokfort vagy márványsajt
1 l húsleves
1 konzerv kókusztej
2 szál újhagyma
Só, bors
1 ek vaj
Tökmagolaj
1-1 kk tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag (vagy bármi, amit szeretünk)
Az újhagymát felkarikázzuk, a vajon megfuttatjuk. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott édesburgonyát, pár percig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, megfőzzük benne az édesburgonyát, majd beletördeljük a sajtot. Mikor elolvadt, összeturmixoljuk az egészet. Belekeverjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, ismét felforraljuk és kész is.
A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Tálaláskor a levest csészékbe töltjük, tökmagolajat csepegtetünk a tetejére, majd ízlés szerint megszórjuk a magokkal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!