Gyors, zöldséges egytálak
Édesköményes, csicseriborsós ételek sütőben sütve
Már többször említettem, hogy sokszor csak raktározok. Vannak kedvenceim alapanyagaim, amiknek elég borsos az áruk, de ha éppen kedvezően hozzájuthatok, veszek belőle egy nagyobb mennyiséget. Viszont eljön az idő, mikor közeleg a szavatosság lejárta, ekkor bizony fogyasztani kell. Így sikerült a következő két egytálételt kitalálnom, és szerintem ezután direkt fogom ezeket az összeállításokat használni. Mivel megrögzött húsevő vagyok, mindegyikbe került bacon, de vegetáriánusok akár el is hagyhatják.
És nem utolsó sorban gyorsan elkészülnek, gondolom egy nehéz nap után ez sem utolsó szempont :)
Kéksajttal rakott édeskömény
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy vagy 2 kis édeskömény gumó
40 dkg édesburgonya
30 dkg szeletelt bacon
1 ek vaj
2,5 dl tejföl
1 tojás
Bors
15 dkg kékpenészes sajt
Az édeskömény leveleit fél centisre szeleteljük (én a torzsarészeket is kivágtam). A baconszeleteket kettőbe vágjuk, a felolvasztott vajon megpirítjuk. Kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradó vajas zsírba dobjuk az édeskömény-szeleteket, addig sütjük időnként megforgatva-keverve, míg puha lesz. Ezalatt sós vizet forralunk, a megtisztított és centis szeletekre vágott édesburgonyát kb. 5 perc alatt megfőzzük. Ekkor az édesköményt, a bacont és a burgonyát egy jénaiba tesszük, összeforgatjuk.
A tejszínt elkeverjük a tojással, megborsozzuk, ráöntjük a keverékre. Végül rámorzsoljuk a sajtot.
180 fokos sütőben 20 percig lefedve, 10 percig fedő nélkül sütjük.
Egytál spenóttal, csicseriborsóval
Hozzávalók 4 főre:
10 szelet bacon
2 szál újhagyma
30 dkg spenót
2 konzerv csicseriborsó
4 dl tejszín
2 csomag mini mozzarella
20 dkg juhtúró
2 ek olívaolaj
1 kk vaj
A bacont csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A felhevített olívaolajra dobjuk, párszor megkeverjük, míg sercegni kezd, ekkor hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótot. Mikor összeesett és elfőtte a levét, hozzáöntjük a szintén lecsepegtetett, átmosott csicseriborsót, megborsozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt is, addig forraljuk, míg teljesen besűrűsödik. Kivajazunk egy jénait, beleöntjük a csicseris keveréket. Rádobáljuk a mozzarellagolyókat, és nagyobb darabokban rátesszük a juhtúrót. Forró sütőbe toljuk, míg ráolvad a sajt.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!