2012. dec 09.

Gyors, zöldséges egytálak

írta: Hajós Ágnes
Gyors, zöldséges egytálak

Édesköményes, csicseriborsós ételek sütőben sütve

Már többször említettem, hogy sokszor csak raktározok. Vannak kedvenceim alapanyagaim, amiknek elég borsos az áruk, de ha éppen kedvezően hozzájuthatok, veszek belőle egy nagyobb mennyiséget. Viszont eljön az idő, mikor közeleg a szavatosság lejárta, ekkor bizony fogyasztani kell. Így sikerült a következő két egytálételt kitalálnom, és szerintem ezután direkt fogom ezeket az összeállításokat használni. Mivel megrögzött húsevő vagyok, mindegyikbe került bacon, de vegetáriánusok akár el is hagyhatják.

És nem utolsó sorban gyorsan elkészülnek, gondolom egy nehéz nap után ez sem utolsó szempont :)

Kéksajttal rakott édeskömény

 DSC_0644s

Hozzávalók 4 főre:

 

1 nagy vagy 2 kis édeskömény gumó

40 dkg édesburgonya

30 dkg szeletelt bacon

1 ek vaj

2,5 dl tejföl

1 tojás

Bors

15 dkg kékpenészes sajt

 

Az édeskömény leveleit fél centisre szeleteljük (én a torzsarészeket is kivágtam). A baconszeleteket kettőbe vágjuk, a felolvasztott vajon megpirítjuk. Kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradó vajas zsírba dobjuk az édeskömény-szeleteket, addig sütjük időnként megforgatva-keverve, míg puha lesz. Ezalatt sós vizet forralunk, a megtisztított és centis szeletekre vágott édesburgonyát kb. 5 perc alatt megfőzzük. Ekkor az édesköményt, a bacont és a burgonyát egy jénaiba tesszük, összeforgatjuk.

DSC_0632s

A tejszínt elkeverjük a tojással, megborsozzuk, ráöntjük a keverékre. Végül rámorzsoljuk a sajtot.

DSC_0636s

180 fokos sütőben 20 percig lefedve, 10 percig fedő nélkül sütjük.

DSC_0650s

Egytál spenóttal, csicseriborsóval

 DSC_1119s

Hozzávalók 4 főre:

 

10 szelet bacon

2 szál újhagyma

30 dkg spenót

2 konzerv csicseriborsó

4 dl tejszín

2 csomag mini mozzarella

20 dkg juhtúró

2 ek olívaolaj

1 kk vaj

 

A bacont csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A felhevített olívaolajra dobjuk, párszor megkeverjük, míg sercegni kezd, ekkor hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótot. Mikor összeesett és elfőtte a levét, hozzáöntjük a szintén lecsepegtetett, átmosott csicseriborsót, megborsozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt is, addig forraljuk, míg teljesen besűrűsödik. Kivajazunk egy jénait, beleöntjük a csicseris keveréket. Rádobáljuk a mozzarellagolyókat, és nagyobb darabokban rátesszük a juhtúrót. Forró sütőbe toljuk, míg ráolvad a sajt.

DSC_1117s

DSC_1121s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót sajt tejszín tejföl édeskömény csicseriborsó bacon mozzarella juhtúró márványsajt