2013. jan 26.

Fogyókúrás halétel színesen

írta: Hajós Ágnes
Fogyókúrás halétel színesen

Sajt, tengeri hal és grillezett zöldségek - egy tökéletes diétás fogás

Nézegettem a versenykiírásokat és 24-én sikerült találni egy olyat, aminek 25-e volt a beküldési határideje. Mondanom sem kell, aznap éjjel sem sokat aludtam, míg kitaláltam, mivel nevezzek.

A pályázatot a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) és a Kor Kontroll Társaság hirdette. A cél az volt, hogy abszolút kalóriaszegény és egészséges ételeket alkossunk. Szintén nem tartották elhanyagolhatónak, ha az elkészített fogás olcsó, egyszerűen elkészíthető és nem tartalmaz felesleges energiát.

Rögtön egy halétel kezdett körvonalazódni bennem, néhány óra töprengés után ezt találtam ki:

Sajtkéregben sült tengeri hal sült citrom-szósszal és bazsalikomos sült zöldségekkel

 DSC_1492

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg tengeri halfilé

30 dkg edami sajt

1 nagy citrom

4 gerezd fokhagyma

8 csepp folyékony édesítő

2 kk étkezési keményítő

1 padlizsán

3 paradicsom

2 nagyobb paszternák

2 nagyobb cékla

2 dl zsírszegény tejszín

Só, fehér bors, fekete bors, petrezselyem

Olívaolaj

Fél csokor bazsalikom

 

A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, félcentis szeletekre vágjuk. Így teszünk a többi zöldséggel is. A paszternákszeleteket öt percre lobogó vízbe téve előfőzzük. A bazsalikomot apróra vágjuk, összekeverjük 1 dl olívaolajjal, kevés sóval és sok frissen őrölt borssal.

Egy teflonserpenyőt felhevítünk, minden zöldségszelet megsütünk benne úgy, hogy előtte bekenjük mindkét oldalukat a bazsalikomos olajjal.

A szószhoz a citromot szeletekbe vágjuk, majd ezeket is félbe. Egy ek olívaolajra dobjuk, megpirítjuk minden oldalukat. Hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük 4 dl vízzel és a tejszínnel. Megszórjuk fehér borssal és a mártást a felére beforraljuk. Ekkor beleszórjuk az étkezési keményítőt, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük. Belecsepegtetjük az édesítőt, majd a szószt szűrőn átszűrjük.

A halfiléket 3 darabba vágjuk, kevés sóval, fehér borssal fűszerezzük. Lereszeljük a sajtot, a haldarabok mindkét oldalát befedjük vele, jól rányomkodjuk. Forró, száraz teflonserpenyőben addig sütjük mindkét oldalon, míg ropogós kéreg sül rá a sajtból, addigra a hal is megsül.

Tálaláskor két-három szelet halat a tányér közepére helyezünk, köré tesszük a sült zöldségeket, bevonjuk a mártással.

DSC_1488s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

hal paradicsom sajt tejszín fokhagyma padlizsán bazsalikom petrezselyem edami paszternák