2013. már 19.

Batáta = édesburgonya - levesben és gnocchiban

írta: Hajós Ágnes
Batáta = édesburgonya - levesben és gnocchiban

Kedvenc növényem két egyszerű receptben

Ez a növény régi nagy kedvencem. Szerencsére már Magyarországon is termesztik, így az eredetileg elég borsos ára egyre csökken, sőt újabban házhoz is szállítják.

Az ízét a sütőtökéhez tudnám talán hasonlítani, de mégis más. Akivel eddig megkóstoltattam, mindenki megszerette, könnyű elkészíteni, nagyon jól variálható bármilyen más zöldséggel, hússal, sajttal pedig szerintem egyszerűen fantasztikus.

Több helyen batátaként emlegetik, de én édesburgonyát szoktam meg, így is marad :)

Azt azért még megjegyezném, hogy nem sok köze van a burgonyához, sokkal egészségesebb és gyorsabban meg is fő/sül. A következőekben két egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet mutatok, különlegességük még, hogy gyorsan elkészülnek és kivételes ízhatások érvényesülnek bennük.

 

Édesburgonya-krémleves kukoricával

DSC_1842s
 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg édesburgonya

1 hagyma

1 l húslé

2 db szegfűbors

Fél mk római kömény

Fél mk koriandermag

1 mk őrölt gyömbér

Só, bors

2 dkg vaj

Fél doboz kukorica

Tökmagolaj a díszítéshez

 

A hagymát apróra vágjuk, sárgára pirítjuk a vajban rádobjuk a meghámozott, kockákra vágott édesburgonyát, felöntjük a levessel. Felforraljuk, puhára főzzük benne az édesburgonyát. A szegfűborsot, római köményt és koriandert mozsárban megtörjük, a gyömbérrel és a borssal együtt a leveshez adjuk. Simára turmixoljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Beletesszük a kukoricát, egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk is. Tökmagolajjal díszítjük.

 DSC_1839s

Édesburgonyás gnocchi Júdásfül-gombával

 DSC_1688s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg édesburgonya

1 tojás

15-20 dkg liszt

Só, bors

20 dkg júdásfül-gomba

2 gerezd fokhagyma

4 dl zsírszegény tejszín

1 csokor bazsalikom

2 dkg vaj

10 dkg füstölt kolozsvári szalonna

 

 

A szalonnát felkockázzuk, a gombát megmossuk, a vastagabb részeit levágjuk, vékonyan felcsíkozzuk. A vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a szalonnát. Mikor ropogósóra pirult, belenyomjuk a fokhagymát, majd beleszórjuk a gombacsíkokat. Pár perc után összeesik, ráöntjük a tejszínt, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, kész is.

Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. Összetörjük, kihűtjük. Hozzákeverjük a tojást, sót, borsot, lisztet. Ez utóbbit adagolva keverjük hozzá addig, míg jól gyúrható tésztát kapunk. Lisztes kézzel 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd 2 centinként késsel elvágjuk. Egy villa meglisztezett fogaival sodrunk egyet rajtuk, majd lobogó sós vízbe szórva megfőzzük a gnocchikat. Amikor feljöttek a víz felszínére, még egy percig főzzük, majd a mártásba szedjük.

Tálaláskor durvára tépkedett bazsalikommal díszítjük.

DSC_1691s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba kukorica gnocchi édesburgonya batáta