Egy sajtfüggő ebédje hússal és salátával
Sajtokban gazdag rántott hús és saláta nem csak ínyenceknek :)
Mint már többször említettem, imádom a sajtokat. Itthon mindig van legalább háromféle, minden nap eszünk valamilyen sajtfélét. Szerencsére a legtöbb diétába belefér a fogyasztásuk, így egy egyszerű salátát vagy sült húst is fel lehet turbózni vele. Személy szerint azt vallom, minél büdösebb, annál finomabb :) De komolyan, ez az az ételféle, amit tényleg minden formában imádok, biztos megbolondulnék, ha egyszer csak laktóz-érzékenység törne ki rajtam :)
A következő fogásban található bőven sajt. A zsemlemorzsából és a lisztből szénhidrátszegényet használtam, az olajból extra szűz olívát (ami a hiedelmekkel ellentétben igenis használható sütéshez!), hogy én is nyugodtan fogyaszthassam, a gyerekek meg észre se vették a különbséget. Persze ők a saláta helyett krumplipürét ettek, mindent azért mégse lehet egyszerre :D
Bacon-ös, medvehagymás füstölt sajtkrémmel töltött csirkemell rántva
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes csirkemell-filé (4 fél)
10 dkg füstölt sajt
5 dkg vaj
2 ek medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma + 1,5 dl olaj összeturmixolva), szezonon kívül bazsalikommal
10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)
Só, bors
Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
Olaj a sütéshez
A csirkemelleket 4-4 db 1 cm vastag szeletbe vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Egyik oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit félretesszük.
A szoba-hőmérsékletű vajjal összekeverjük a lereszelt sajtot, a nagyon apróra vágott bacon-t és a medvehagymás olajat. A húsokat kiterítjük sózott oldalukkal lefelé, mindegyikre egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. Feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.
Duplán panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), majd közepesen forró olajban megsütjük.
Petrezselymes-körtés sajtsaláta
Hozzávalók 4 főre:
2 körte
8 dkg rúzsos sajt (rózsaszín héjú)
8 dkg fehér cheddar
2 paprika
15 dkg fekete olívabogyó
1 csokor petrezselyem
2 tojás sárgája
2 gerezd fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 dl olaj
Só, bors
Egy kis tálban a tojássárgáját összekeverjük a zúzott fokhagymával, csipet sóval, borssal, majd cseppenként adagolva hozzáadjuk az olajat. Mikor majonézállagú, hozzáadjuk a balzsamecetet, ez lesz az öntet.
A körtét, sajtokat, paprikát összekockázzuk, összekeverjük az olívabogyóval. Kicsit megsózzuk. A petrezselymet nem túl apróra vágjuk, ezzel is összeforgatjuk.
Tálaláskor ízlés szerint összekeverjük az öntettel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!