2013. máj 27.

Egy sajtfüggő ebédje hússal és salátával

írta: Hajós Ágnes
Egy sajtfüggő ebédje hússal és salátával

Sajtokban gazdag rántott hús és saláta nem csak ínyenceknek :)

Mint már többször említettem, imádom a sajtokat. Itthon mindig van legalább háromféle, minden nap eszünk valamilyen sajtfélét. Szerencsére a legtöbb diétába belefér a fogyasztásuk, így egy egyszerű salátát vagy sült húst is fel lehet turbózni vele. Személy szerint azt vallom, minél büdösebb, annál finomabb :) De komolyan, ez az az ételféle, amit tényleg minden formában imádok, biztos megbolondulnék, ha egyszer csak laktóz-érzékenység törne ki rajtam :)

A következő fogásban található bőven sajt. A zsemlemorzsából és a lisztből szénhidrátszegényet használtam, az olajból extra szűz olívát (ami a hiedelmekkel ellentétben igenis használható sütéshez!), hogy én is nyugodtan fogyaszthassam, a gyerekek meg észre se vették a különbséget. Persze ők a saláta helyett krumplipürét ettek, mindent azért mégse lehet egyszerre :D

Bacon-ös, medvehagymás füstölt sajtkrémmel töltött csirkemell rántva

 DSC_2390s

Hozzávalók 4 főre:

2 közepes csirkemell-filé (4 fél)

10 dkg füstölt sajt

5 dkg vaj

2 ek medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma + 1,5 dl olaj összeturmixolva), szezonon kívül bazsalikommal

10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)

Só, bors

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Olaj a sütéshez

 

A csirkemelleket 4-4 db 1 cm vastag szeletbe vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Egyik oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit félretesszük.

 A szoba-hőmérsékletű vajjal összekeverjük a lereszelt sajtot, a nagyon apróra vágott bacon-t és a medvehagymás olajat. A húsokat kiterítjük sózott oldalukkal lefelé, mindegyikre egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. Feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.

Duplán panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), majd közepesen forró olajban megsütjük.

DSC_2386s

 

Petrezselymes-körtés sajtsaláta

DSC_2373s
 

Hozzávalók 4 főre:

2 körte

8 dkg rúzsos sajt (rózsaszín héjú)

8 dkg fehér cheddar

2 paprika

15 dkg fekete olívabogyó

1 csokor petrezselyem

2 tojás sárgája

2 gerezd fokhagyma

2 ek balzsamecet

1 dl olaj

Só, bors

 

Egy kis tálban a tojássárgáját összekeverjük a zúzott fokhagymával, csipet sóval, borssal, majd cseppenként adagolva hozzáadjuk az olajat. Mikor majonézállagú, hozzáadjuk a balzsamecetet, ez lesz az öntet.

A körtét, sajtokat, paprikát összekockázzuk, összekeverjük az olívabogyóval. Kicsit megsózzuk. A petrezselymet nem túl apróra vágjuk, ezzel is összeforgatjuk.

Tálaláskor ízlés szerint összekeverjük az öntettel.

DSC_2370s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

körte tojás sajt fokhagyma balzsamecet medvehagyma olajbogyó csirkemell bacon füstölt sajt petrezselyem cheddar