2013. jún 04.

Hamburger házilag, így az igazi!

írta: Hajós Ágnes
Hamburger házilag, így az igazi!

Szendvics sajttal, salátával, marhahús-pogácsával - a legismertebb amerikai étel

Hát igen, gyengéim a gyorskaják. Hamburgert a közelmúltig nem készítettem itthon, bolti zsemlét nem akartam használni, bolti húspogácsát meg főleg nem. Nemrég megtaláltam a tökéletes hamburgerbuci receptjét Limaránál, már nem csak hamburgerhez készítem, a gyerekek csak úgy is imádják majszolni. A húspogácsához nem találtam normális magyar receptet, mindegyikhez tojás volt, meg zsemle, mint a fasírthoz. Végül az amerikai oldalakat alapul véve nem cifráztam, kötőanyag nélkül is egyben marad az...

Szóval azt gondolom, minden nagyképűség nélkül, sikerült a tökéletes sajtburgert megalkotni. Persze, nem a fogyókúrázóknak, ezt mindenki tudja, de aki az ízekbe szerelmes és szeretné megérteni, hogy mitől hízott el egy kontinens, az mindenképpen próbálja ki!

Sajtburger

 DSC_2233s

Hozzávalók 6 óriás darabhoz:

6 nagyméretű hamburgerzsemle (recept lejjebb)

 

A húspogácsához:

60 dkg darált marhahús

5 dkg füstölt, húsos szalonna

1 ek mustár

1,5 ek Worcesteshire-szósz

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

 

A hamburgerhez:

1 nagy hagyma

2 paradicsom

2 nagy csemege vagy kovászos uborka

6 szelet cheddar sajt

6 levél saláta

Mustár, kechup, Tabasco ízlés szerint

 

 

A szalonnát ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, apróra vágott, pirított hagymával, mustárral, Worcester-szósszal, átnyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk (én sokat). 6 részre osztjuk, tetszés szerinti méretű pogácsákra formáljuk (én a laposat részesítem előnyben, de akinek az tetszik, lehet fasírtalakú is). Forró teflonserpenyőben olaj nélkül, vagy még jobb, ha grillrácson, mindkét oldalát kisütjük. Mikor megfordítjuk, rátesszük a sajtszeleteket, hogy ráolvadjon.

A hagymát, paradicsomot, uborkát vékonyan felkarikázzuk, a salátát, ha nagyok a levelek, összetépkedjük. A zsemléket kettévágjuk, a belső felüket is megsütjük, -grillezzük. Az alsó felére nyomjuk a szószok közül, amelyiket szeretjük, rátesszük a sajtos húst, rá a zöldségeket ízlés szerint. Végül ráültetjük a bucik tetejét, rögtön tálaljuk.

Ha ragaszkodunk az amerikai hagyományokhoz, sült krumplit kínálunk mellé :)

 DSC_2227s

Hamburgerzsemle

DSC_1951s

6-9 darabhoz:

2 dl langyos tej

2 ek cukor

1 tk só

40 g olaj

1 tojás

100 g joghurt

60 dkg kenyérliszt (BL80)

2 dkg élesztő

+ 1 tojás, szezámmag a tetejére

 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a morzsolt élesztő, megvárjuk, míg felfut. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

Deszkára borítva ismét átgyúrjuk, 8-9 darabba vágjuk (a fenti recepthez nagyméretű bucik kellenek, a tésztát csak 6 részre osszuk!). Mindegyiket külön átgyúrjuk, cipókat formázunk belőle. Egy sütőpapírral leterített tepsire ültetjük, ismét letakarjuk és duplájára kelesztjük a bucikat.

200 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 180). A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőben barnára sütjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta paradicsom sajt cheddar darált marhahús