2013. jún 25.

Tapasok magyarosan

írta: Hajós Ágnes
Tapasok magyarosan

Híresen magyar ételek falatka-formában

Imádom a nyarat. Nem csak amiatt, hogy ilyenkor a legszebbek a gyümölcsök-zöldségek, hanem a rengeteg versenykiírás miatt is :) Nagyon szeretem magam kipróbálni, ötletelni, és persze megvalósítani. A pontot az i-re az teszi fel ha látom a páromon és a gyerekeken, hogy mennyire ízlik nekik (persze a legeslegjobb, ha nyerek!).

Múltkor egy roppant izgalmas felhívást találtam Zsuzska oldalán. A játék lényege, hogy bármely nemzet konyhájából (én azért a magyarnál maradtam) készítsünk néhány kézzel ehető, vendégváró, esetleg beszélgetés közben fogyasztható falatkát, azaz tapast.

A játék címe is ez: MINDEN ÉTEL LEHET TAPAS!

Gondolkodtam a régi, mindenki által ismert magyar(os) fogásokon, végül kettő mellett döntöttem, ezek a Magyaros szűzérmék és a Holstein szelet. Szerintem a legtöbbeknek rögtön beugranak az ételek képei, talán az ízük is. Most én falatka formában készítettem el, az adagok egy négyfős társaságnak szólnak, itt a nyári vendégvárásban remélem, kipróbáljátok!

Holstein szelet tapas formában

 DSC_2921s

Hozzávalók:

80 krumpli

8 szelet karaj

5 ek liszt

Só, bors

3 dl tej

24 db fürjtojás

Olaj a sütéshez

Pirospaprika, petrezselyem a díszítéshez

 

A karajszeleteket egy éjszakára tejbe áztatjuk.

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, egycentis karikákra vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk mindkét oldalukat, megsózzuk, félretesszük, melegen tartjuk.

A hússzeleteket 3 darabba vágjuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, ha kell, kicsit kiklopfoljuk. Megforgatjuk a lisztben, egy másik serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük, csak pár perc.

Egy harmadik serpenyőbe ismét kevés olajat hevítünk, óvatosan beleütjük a fürjtojásokat. Egyszerre 3-4-nél ne legyen több a tepsiben, mert összefolynak.

Tálaláskor a krumplikarikákra helyezünk egy-egy húsdarabot, rá egy-egy fürjtojást. A sárgákra szórunk kevés pirospaprikát,a tányért petrezselyemlevéllel díszítjük.

DSC_2925s

 

Magyaros szűzérmék tapas formában

 DSC_2915s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg krumpli

2 kisebb sertésszűz (összesen kb. 1 kg)

5 ek liszt

2 ek pirospaprika

3 zöldpaprika

3 paradicsom

1 nagy hagyma

2 kk pirospaprika

Olaj a sütéshez

Petrezselyem a díszítéshez

 

A hagymából, paradicsomból, paprikából a 2 kk pirospaprikával a szokásos módon lecsót főzünk.

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, egycentis karikákra vágjuk. serpenyőben kevés olajat aláöntve megsütjük, közben megsózzuk. A szűzérméket szintén egycentisre szeleteljük, fólia alatt nyújtófával kicsit elvékonyítjuk, az érméket sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne a husikat, egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük.

Egy tálra tesszük a krumplikarikákat, ráteszünk 1-1 db húst, a tetejükre kanalazunk a lecsóból. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.

DSC_2918s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli paradicsom paprika sertéskaraj sertésszűz