Göngyölt sertésszűz frissítő salátával
Friss paradicsom, sovány hús - mutatós és nagyon finom!
Ez az étel szokás szerint, hűtőkiürítéskor keletkezett. Abban biztos voltam, hogy paradicsomsalátát szeretnék, de nem a hagyományos formában. Persze a sima ecetes is jó, de találtam egy tök jó receptet (bocsánat, nem jegyeztem meg, honnan, csak az alapötletet), meg kaptam a hentesnél szépséges (és akciós) sertésszüzet, a többi hozzávalóra hűtőben leltem.
Valóban, kicsit hatásvadászra sikeredett, de az íze is olyan. Szerintem próbáljátok ki!
Bacon-nel göngyölt sertésszűz zöldfűszeres vajjal és füstölt sajttal
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg sertésszűz
15 szelet bacon
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
10 dkg vaj
Fél mk só
Frissen őrölt bors
5 dkg füstölt sajt
A snidlinget és a petrezselymet apróra vágjuk, villával elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a sóval és ízlés szerinti borsot. A sajtot lereszeljük.
A szüzet annyi darabba vágjuk, hogy beleférjen egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe (2 vagy 3). Úgy vágjuk fel késsel, mintha egy egycenti vastag piskótatekercset akarnánk kitekerni. Az így kapott lapos szelet húsokat megkenjük a zöldfűszeres vajjal, elosztjuk rajtuk a lereszelt sajtot. Visszagöngyölgetjük, ahogy vágtuk, majd betekerjük a baconszeletekkel. Ha lehet, sehol ne látsszon ki a hús, főleg, ha sikerült lyukat is vágni rá J
Közepesnél kicsit melegebb meleg serpenyőbe tesszük a roládokat, időnként megforgatva 20 percig sütjük (nyomkodjuk meg, akkor jó, ha már nem túl puha). Mikor kész, dupla adag alufóliába csomagoljuk és 10 percig pihentetjük.
Egycentisre szeletelve tálaljuk.
Medvehagymás, korianderes paradicsomsaláta
Hozzávalók:
Fél kg paradicsom
2 szál újhagyma
2 ek medvehagymás olaj (medvehagymát olívaolajjal és egy csipet sóval össze kell turmixolni)
1 kk koriandermag
1 ek méz
1 citrom leve
Só, bors
A koriandert mozsárban apróra törjük, összekeverjük a mézzel, citromlével, medvehagymás olajjal. A paradicsomokat 3-4 centis kockákra vágjuk, az újhagymát kicsire karikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük majd összeforgatjuk a szósszal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!