2013. júl 06.

Göngyölt sertésszűz frissítő salátával

írta: Hajós Ágnes
Göngyölt sertésszűz frissítő salátával

Friss paradicsom, sovány hús - mutatós és nagyon finom!

Ez az étel szokás szerint, hűtőkiürítéskor keletkezett. Abban biztos voltam, hogy paradicsomsalátát szeretnék, de nem a hagyományos formában. Persze a sima ecetes is jó, de találtam egy tök jó receptet (bocsánat, nem jegyeztem meg, honnan, csak az alapötletet), meg kaptam a hentesnél szépséges (és akciós) sertésszüzet, a többi hozzávalóra hűtőben leltem.

Valóban, kicsit hatásvadászra sikeredett, de az íze is olyan. Szerintem próbáljátok ki!

Bacon-nel göngyölt sertésszűz zöldfűszeres vajjal és füstölt sajttal

 DSC_2204s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg sertésszűz

15 szelet bacon

1 csokor metélőhagyma

1 csokor petrezselyem

10 dkg vaj

Fél mk só

Frissen őrölt bors

5 dkg füstölt sajt

 

A snidlinget és a petrezselymet apróra vágjuk, villával elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a sóval és ízlés szerinti borsot. A sajtot lereszeljük.

A szüzet annyi darabba vágjuk, hogy beleférjen egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe (2 vagy 3). Úgy vágjuk fel késsel, mintha egy egycenti vastag piskótatekercset akarnánk kitekerni. Az így kapott lapos szelet húsokat megkenjük a zöldfűszeres vajjal, elosztjuk rajtuk a lereszelt sajtot. Visszagöngyölgetjük, ahogy vágtuk, majd betekerjük a baconszeletekkel. Ha lehet, sehol ne látsszon ki a hús, főleg, ha sikerült lyukat is vágni rá J

Közepesnél kicsit melegebb meleg serpenyőbe tesszük a roládokat, időnként megforgatva 20 percig sütjük (nyomkodjuk meg, akkor jó, ha már nem túl puha). Mikor kész, dupla adag alufóliába csomagoljuk és 10 percig pihentetjük.

Egycentisre szeletelve tálaljuk.

DSC_2207s

DSC_2203s

Medvehagymás, korianderes paradicsomsaláta

 DSC_2210s

 

Hozzávalók:

Fél kg paradicsom

2 szál újhagyma

2 ek medvehagymás olaj (medvehagymát olívaolajjal és egy csipet sóval össze kell turmixolni)

1 kk koriandermag

1 ek méz

1 citrom leve

Só, bors

 

A koriandert mozsárban apróra törjük, összekeverjük a mézzel, citromlével, medvehagymás olajjal. A paradicsomokat 3-4 centis kockákra vágjuk, az újhagymát kicsire karikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük majd összeforgatjuk a szósszal.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta paradicsom sajt medvehagyma újhagyma petrezselyem sertésszűz