2013. júl 23.

Csirkéből elegánsat

írta: Hajós Ágnes
Csirkéből elegánsat

Vargánya, kéksajt, édesburgonya, meg csirkecomb - verhetetlen!

Pár napos hallgatás után gondoltam, kiteszek egy kicsit magamért. Az utóbbi időben sok receptversenyre neveztem, szerencsére eredményeket is értem el. Ez egy olyan recept, amivel nem nyertem semmit, viszont nagyon teleettem magam vele :)

Próbáltam nem túl bonyolultra venni, de ismertek, imádok variálni :) Valószínűleg ez volt az oka, hogy nem sikerült vele eredményt elérni a versenyen, de családi ünnepen határozottan nyerő pozícióba lehet kerülni. Minden alapanyagnak szezonja van, próbáljátok ki, megéri!

Vargányás májkrémmel töltött csirke kéksajtos édesburgonyával és kovászos uborka-szósszal

 

DSC_2823s

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb

4 db csirkemáj

1 nagy szál újhagyma zöldjével együtt felkarikázva

10 dkg vargánya

1 nagy gerezd fokhagyma

2 dl olaj

3 ek kukoricaliszt

5 dkg vaj

1-1 mk majoranna és aprított rozmaringlevél

4 db édesburgonya (batáta)

10 dkg kékpenészes sajt

4 kisebb kovászos uborka

1 tojás + 1 sárgája

4 ek tejföl

20 csepp citromlé

Só, bors

 

A szószhoz a tojások sárgájához cseppenként hozzákeverünk 1 dl olajat. Belecsepegtetjük a citromlét, belekeverjük az apróra vágott uborkát és a tejfölt. Ha nem elég híg, kevés uborkalé is mehet hozzá. Sózzuk, borsozzuk, tálalásig hűtőben tartjuk.

Egy serpenyőben 2 ek olajat és 2 dkg vajat hevítünk, rádobjuk az újhagymát, pár keverés után a fokhagymát is. Ezután lejjebb vesszük a lángot, beletesszük a megszurkált, megborsozott májakat és az apróra vágott gombát. Majorannával és rozmaringgal ízesítjük, lassan átsütjük, de a közepe maradjon rózsaszín. Mikor kész, a botmixer poharába tesszük a maradék vajjal és egy nagy csipet sóval. Simára turmixoljuk, majd belekeverjük a tojás fehérjét és a kukoricalisztet. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.

A combok mindkét oldalát megsózzuk, borsozzuk, a fellazított bőrük alatt elosztjuk a már langyosra hűlt tölteléket. Enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük (kb. 45 perc). Időnként meglocsoljuk a pecsenyelével.

Az édesburgonyákat hosszában félbevágjuk, vágott felükkel felfelé egy tepsibe fektetjük. Megborsozzuk, megkenjük kevés olajjal, majd 40 percre a csirke mellé toljuk. 10 perccel a sütés vége előtt rámorzsoljuk a sajtot.

Tálaláskor a combokat félbevágjuk, mellé tesszük a sajtos batátákat és rálocsolunk a szószból.

DSC_2820s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejföl csirkemáj vargánya csirkecomb kovászos uborka édesburgonya márványsajt