2013. júl 25.

Zöldfűszeres tészta lassan párolt marharoláddal

írta: Hajós Ágnes
Zöldfűszeres tészta lassan párolt marharoláddal

A hátszínből nem csak steak készülhet, ez mindenkinek ízleni fog!

Maradt még olyan étel, amit a szakácstanfolyami záróvizsgához kellett elsajátítanom. Ritkán készítek marhahúst. Rettentő könnyű elrontani, és mivel sokszor attól félek, hogy leégetek vagy kiszárítok valamit, így rendre nem főzöm vagy sütöm meg eléggé. Az eredmény tehát ugyanaz, rágós, kemény hús.

Viszont ez a fogás a kivétel. Egyszerű az előkészítése, utána csak arra kell figyelni, hogy a csendben rotyogó húst elég ideig hagyjuk főni-párolódni, hogy omlós és puha legyen. Közben bármi mással is foglalkozhatunk, elég, ha időnként ránézünk és fordítunk egyet rajta. A köret pedig egy igaz 10 perces étel, amit közvetlen evés előtt elkészíthetünk. Íme:

Marharolád zöldfűszeres tésztával

 DSC_1527s

Hozzávalók 4 főre:

4 vastag szelet marha-felsál

8 szelet bacon

1 nagy hagyma

2 nagy csemegeuborka

Pirospaprika, só, bors

3 ek olaj

Fél póréhagyma

1 sárgarépa

1 kis darab zeller

1 fehérrépa

3 gerezd fokhagyma

1 csokor bazsalikom

1 dl olívaolaj

Csipet só

30 dkg szélesmetélt

3 ek liszt

1 kk paradicsompüré

1 ág kakukkfű

5 dl csirkealaplé

2 dl vörösbor

 

A marhaszeleteket fél centisre klopfoljuk, sóval és frissen őrölt borssal meghintjük. Ráfektetjük a bacon-szeleteket, vékonyan rájuk karikázzuk a hagymákat, az uborkát gyufametéltre vágjuk, ezt is rátesszük. Végül megszórjuk pirospaprikával. A hosszabbik széleket felhajtjuk, az egyik rövid oldalnál kezdve feltekerjük. Hústűvel összefogjuk, vagy formára kötözzük, megforgatjuk a lisztben. Az olajat felforrósítjuk, a roládok minden oldalát elősütjük, majd kivesszük, melegen tartjuk.

A sárgarépát, zellert, fehérrépát és a fokhagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. Beleszórjuk a húsok helyére, jól lepirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, ezt is kevergetjük, míg kicsit megbarnul. Ekkor felöntjük az alaplével és a vörösborral, beledobjuk a kakukkfűágat. Visszatesszük a roládokat és időnként megforgatva puhára pároljuk (kb. másfél óra). Ha elfogyna a folyadék, vízzel pótoljuk.

Közben a bazsalikomot az olívaolajjal és egy nagy csipet sóval összeturmixolunk (hűtőben nagyon sokáig eláll). A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összeforgatjuk 4 -5 ek bazsalikomos olajjal.

Tálaláskor a roládokat felkarikázzuk, elrendezzük a zöldfűszeres tésztán.

DSC_1525s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa vörösbor kakukkfű bacon póré marha-felsál