2013. sze 14.

Nyárvégi rizottó sok zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Nyárvégi rizottó sok zöldséggel

Paradicsomos, padlizsános rizottó akár hús nélkül is

Szerintem elvonási tüneteim lennének, ha havonta legalább egyszer nem ehetnék. A fagyasztóban mindig van betárazva pár doboz húslé, így nem kell kockát használnom, amiért egyesek biztos megköveznének...

Szóval az éppen lecsengőben levő padlizsán- és paradicsomszezon miatt most ezeket a finomságokat használtam, és szalonnát is tettem bele, a húsimádók kedvéért. Ha valaki el akarja hagyni, azt ajánlom, a belereszelt sajt legyen füstölt, mert az íz azért kell. Jó étvágyat!

Padlizsános, paradicsomos rizottó

 DSC_2905s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy padlizsán

2 paradicsom

20 dkg rizottó rizs

1 l húslé

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehérbor

3 dkg vaj

8 dkg füstölt szalonna

10 dkg könnyen olvadó sajt

Só, bors

1 ek olívaolaj

1 csokor petrezselyem

 

A padlizsánt 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Tálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk egy mk sóval és csavarunk rá borsot. Egy sütőpapírral fedett tepsibe szétterítjük. Elrendezzük, hogy ne fedjék egymást, és a kockák héjas felükkel legyenek lefelé. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a sarkak megbarnulnak.

Közben a szalonnát felkockázzuk, egy lábasban kiolvasztjuk a zsírját. Rátesszük az apróra vágott hagymát, mikor sárgára sült, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is. Mikor megérezzük az illatát, beleszórjuk a rizst, párszor megkeverjük, ráöntjük a bort. Mikor a rizs beszívta, elkezdjük rákanalazni a levest. Mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz.

Közben a paradicsomok csumáját kivágjuk, az alját kereszt alakban bevágjuk. Forró vízbe mártjuk, mikor elkezd pöndörödni a héja, átmerjük hideg vízbe. Lehúzzuk a héjukat, felkockázzuk.

A rizottó akkor jó, amikor a rizs puha, a rizottó állaga pedig krémes, majdnem folyós. Ekkor belekeverjük a paradicsomkockákat. Pár perc után lezárjuk a gázt, hozzáadjuk a vajat, padlizsánkockákat és a reszelt sajtot. Addig keverjük, míg a sajt és a vaj teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, ezt is belekeverjük a rizottóba. 5 perc fedő alatt pihentetés után fogyaszthatjuk.

DSC_2907s

DSC_2910s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom rizottó padlizsán rizs