2013. okt 25.

Blogkóstoló 12. - Húsleves a nagymamától

írta: Hajós Ágnes
Blogkóstoló 12. - Húsleves a nagymamától

Gombócleves gazdagon, avagy a nagyik csatája

A Blogkóstoló egy gasztrobloggerek közti játék. Lényege, hogy az aktuális házigazda a jelentkezők között felállít egy véletlenszerű sorrendet. Mindenki a sorban utána következő személy blogján keres valami finomságot és reprodukálja. Én Zsuzsit kaptam alanynak, azon nyomban szét is néztem a blogján.

Nem volt egyszerű a választás, az biztos. Végül nagymamája gölődinlevese tetszett meg, főleg maga a burgonyagombóc. Úgy gondoltam, hogy hozzávariálom az én nagymamám húslevesét, így Zsuzsi is és én is részt vettünk a következő recept létrehozásában, remélem, neki is tetszik.

Gölődin-, avagy gombócleves gazdagon

 DSC_4207s1

Hozzávalók 6 főre:

2 csirke farhát

2 egész csirkecomb

20 dkg csirkemáj

3 nagy sárgarépa

3 gyökér

1 csokor petrezselyem

1 kk szemes fekete bors

2 ek só

1 paradicsom

1 paprika

1 közepes hagyma

1 közepes zellergumó negyede

1 karalábé fele

2 közepes krumpli

Kb. 20 dkg liszt

3 szelet bacon

1 tojás

Darált erős paprika a tálaláshoz

 

A farhátakat és a combokat kb. 4 l-es lábasba tesszük. Rátesszük a héjas hagymát, paprikát, paradicsomot, tisztított, de egészben hagyott répát, gyökeret, zellert, karalábét és krumplit. Felöntjük a tetejéig vízzel. Felforraljuk, lejjebb vesszük a lángot, leszedjük a habját. A legalacsonyabb lángra tesszük, beleszórjuk a borsot, beletesszük a csokor petrezselymet. Félrecsapjuk a fedőt, és gyöngyöztetve főzzük kb. 2,5 órán keresztül.

1 óra után kivesszük a krumplit, összetörjük, kihűtjük.

Teflonserpenyőben ropogósra sütjük a bacont. Mikor kihűlt, kézzel összemorzsoljuk, a krumplihoz adjuk egy tojással, kevés sóval és sok borssal együtt. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy könnyen formázható masszát kapjunk, enyhén nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. Lobogó vízbe tesszük, miután újra felforr, mérsékeljük a lángot. 5-8 percig főzzük, próbaként kettévágunk egy gombócot. Szűrőkanállal kiszedjük, fogyasztásig melegen tartjuk.

Mikor a leves kész (időközben ellenőrizzük a sót), a lángot elzárjuk, fedő alatt fél órát pihentetjük. Szűrőkanállal kivesszük a húsokat, zöldségeket, a levet szűrőbe terített konyharuhán vagy pelenkán átszűrjük.

Fogyasztáskor a húst, zöldségeket, gombócot, erős paprikát külön kínáljuk, mindenki kedvére szedhet.

DSC_4211s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa csirkemáj csirkecomb szalonna bacon petrezselyem blogkóstoló