Sok kedvencem egy ételben
Márványsajt, batáta, borjúmáj - csak finom lehet :)
Múltkor megint "hűtőtakarítást" kellett végeznem. Vagyis a fagyasztóból és a hűtőből a megfelelő időre tartogatott finomságokat elfogyasztani. Emellé a piacon kaptam óriási méretű édesburgonyákat, szóval minden a kezem ügyében volt egy nyugtató főzéshez, majd a későbbi finom falatozáshoz. Ez sikeredett:
Kakukkfüves borjúmáj márványsajtos batátával és sült lilahagymával
Hozzávalók 4 főre:
2 óriási batáta (édesburgonya, egyenként kb. 60 dkg)
4 dkg vaj
10 dkg márványsajt
Só, bors
70 dkg borjúmáj
5 dkg vaj
1 dl olívaolaj
4 közepes lilahagyma
2 ág kakukkfű
Só, bors
A batátákat hosszában kettévágjuk, a vágási felületen megszurkáljuk villával. Egy tepsibe sorakoztatjuk (ha nem akar megállni, az alját egyenesre lehet vágni), elosztjuk rajtuk a vajat, kicsit sózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a kés simán beleszalad. Ekkor rámorzsoljuk a márványsajtot a tetejükre, pár perc alatt a sütőbe visszatolva rásütjük.
A borjúmájat 1,5-2 cm vastagra szeleteljük, hártyáit, ereit kivágjuk. A lilahagymát meghámozzuk, négy cikkbe, majd ezeket félbevágjuk. 2 dkg vajat 3 ek olívaolajat összemelegítünk, rádobjuk a hagymát, megborsozzuk, rácsipegetjük a kakukkfű leveleit. Kicsit megpirítjuk, de maradjon roppanós, kihalásszuk a serpenyőből, félretesszük, megsózzuk. A serpenyőbe tesszük a májszeleteket, pillanatok alatt megsütjük az oldalait, kivesszük. Beletesszük a maradék vajat és olívaolajat, alacsonyra vesszük a lángot, visszatesszük a májat, megborsozzuk. Átsütjük, de éppenhogy csak rózsaszín legyen a közepe.
Tálaláskor egy fél sajtos édesburgonyára teszünk pár darab májat, rá- és melléhalmozzuk a hagymát.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!