2014. feb 08.

Francia reggeli - lágy tojás sütőben, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Francia reggeli - lágy tojás sütőben, gazdagon

Oeuffs en cocotte, krémes tojás, sonka, sajt, imádom!

Régen mutattam már reggelit. A következő egy szép francia fogás, az Oeufs en cocotte (öfz an kokot). Elvileg azt jelenti, hogy tojások kosárban, bár a kokottról nekem más jut eszembe... :)

Ez lényegében sütőben sült lágy tojás, mely a vele együtt sült tejföltől krémes lesz, a többi hozzávalótól pedig kivételesen ízletes. Így, Valentin-nap előtt pár nappal még meg lehet tanulni, az elkészítését a legkétbalkezesebbek is el tudják sajátítani, akár ágyba is lehet vinni...

Persze a franciák tejszínnel készítik, kevesebb hozzávalóval. Én személy szerint az év minden napján tudnám fogyasztani, igazi reggeli kényeztetés!

Oeufs en cocotte  gazdagon

DSC_5464s

Hozzávalók 4 főre:

4 tűzálló tálka

10-12 szelet bacon

Fél póréhagyma

8 tojás

8 kk tejföl

1 golyó mozzarella

Pirospaprika

 

A tálkákat kibéleljük a baconszeletekkel.

DSC_5456s

A pórét vékonyan felkarikázzuk, beleszórjuk. Beleütünk 2 (ha kicsi a tálka, csak 1) tojást,

DSC_5457s

rákanalazunk 2-2 kk tejfölt.

DSC_5459s

A mozzarelláról leitatjuk a vizet, vékonyan felszeleteljük. Ezt tesszük a tetejére,

DSC_5460s

majd 220 fokos sütőbe toljuk. Akkor lesz jók, ha a bacon megsül, a tojás közepe pedig lágy marad. A tetejét pirospaprikával megszórjuk (sózni nem kell a bacon miatt), puha kenyérrel, esetleg pirítóssal tálaljuk. Vigyázat, a közepe nagyon forró!

DSC_5467s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás sajt tejföl bacon mozzarella póré