Francia reggeli - lágy tojás sütőben, gazdagon
Oeuffs en cocotte, krémes tojás, sonka, sajt, imádom!
Régen mutattam már reggelit. A következő egy szép francia fogás, az Oeufs en cocotte (öfz an kokot). Elvileg azt jelenti, hogy tojások kosárban, bár a kokottról nekem más jut eszembe... :)
Ez lényegében sütőben sült lágy tojás, mely a vele együtt sült tejföltől krémes lesz, a többi hozzávalótól pedig kivételesen ízletes. Így, Valentin-nap előtt pár nappal még meg lehet tanulni, az elkészítését a legkétbalkezesebbek is el tudják sajátítani, akár ágyba is lehet vinni...
Persze a franciák tejszínnel készítik, kevesebb hozzávalóval. Én személy szerint az év minden napján tudnám fogyasztani, igazi reggeli kényeztetés!
Oeufs en cocotte gazdagon
Hozzávalók 4 főre:
4 tűzálló tálka
10-12 szelet bacon
Fél póréhagyma
8 tojás
8 kk tejföl
1 golyó mozzarella
Pirospaprika
A tálkákat kibéleljük a baconszeletekkel.
A pórét vékonyan felkarikázzuk, beleszórjuk. Beleütünk 2 (ha kicsi a tálka, csak 1) tojást,
rákanalazunk 2-2 kk tejfölt.
A mozzarelláról leitatjuk a vizet, vékonyan felszeleteljük. Ezt tesszük a tetejére,
majd 220 fokos sütőbe toljuk. Akkor lesz jók, ha a bacon megsül, a tojás közepe pedig lágy marad. A tetejét pirospaprikával megszórjuk (sózni nem kell a bacon miatt), puha kenyérrel, esetleg pirítóssal tálaljuk. Vigyázat, a közepe nagyon forró!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!