Meglepetés magamnak
Kacsamáj, édesburgonya, kakukkfű, körte - nagyszerű összeállítás
Nemrég, januárban volt a szülinapom. Nem szoktam senkitől elvárni, hogy különleges bánásmódban részesítsen, inkább magamat lepem meg. Persze étellel :)
Rögtön az aktuális kedvenceimre gondoltam, az édesburgonyára és a libamájra. Ehelyett csak kacsamájat kaptam, de azt is imádom. Készítettem hozzá egy kakukkfüves-mézes körteragut és teljes volt a boldogságom.
Zsírjában sült kacsamáj szezámos édesburgonyákkal és kakukkfüves körteraguval
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg hízott kacsamáj
20 dkg kacsazsír
Só, bors
A püréhez:
60 dkg édesburgonya
15 dkg sajtkrém
5 dkg reszelt parmezán
Fél dl pirított szezámmag-olaj
4 ek szezámmag
Kevés tej
Só, bors
A sült édesburgonyához:
40 dkg édesburgonya (batáta)
Fél dl pirított szezámolaj
1 dl semleges ízű (napraforgó) olaj
Só, bors
A körteraguhoz:
6 db körte
2 ek méz
3 ek (körtés) balzsamecet
1 ek kakukkfű
Só
A díszítéshez kakukkfűágacskák
A raguhoz a körtéket meghámozzuk, félcentis kockákra vágjuk. Egy teflonserpenyőbe tesszük, ráöntjük a mézet és a balzsamecetet, kissé sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet. Nagy lángon addig pároljuk, míg a balzsamecet besűrűsödik.
A püréhez az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. A szezámmagon és a tejen kívül a többi hozzávalót a botmixer poharába tesszük, a tejet úgy adagoljuk, hogy krumplipüré-szerű állagot kapjunk.
A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
A sült burgonyához való batátát szintén meghámozzuk, fél centi vastag karikákra szeljük, lobogó sós vízben 3 percet előfőzzük, leszűrjük.. Egy serpenyőben a szezámolajat és a napraforgó-olajat együtt felforrósítjuk, a burgonyák mindkét felét pár perc alatt megsütjük. Közben minden oldalukat sózzuk, borsozzuk.
A kacsazsírt egy másik serpenyőben nagyon alacsony lángon felolvasztjuk. A májat másfél-két centisre szeleteljük, a zsírba tesszük. Mindkét felüket megsütjük, ha beleszúrunk egy hústűt és nem jön ki vér, már jó is. Kivesszük, lecsepegtetjük. Megsózzuk és borsozzuk.
Tálaláskor egy adag pürét tányérra teszünk, rászórjuk a szezámmagot. Melléfektetünk néhány krumplikarikát. Közéjük kanalazunk a raguból, erre helyezünk néhány szelet sült májat. Kakukkfű-ágacskákkal díszíthetjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!