2014. feb 22.

Meglepetés magamnak

írta: Hajós Ágnes
Meglepetés magamnak

Kacsamáj, édesburgonya, kakukkfű, körte - nagyszerű összeállítás

Nemrég, januárban volt a szülinapom. Nem szoktam senkitől elvárni, hogy különleges bánásmódban részesítsen, inkább magamat lepem meg. Persze étellel :)

Rögtön az aktuális kedvenceimre gondoltam, az édesburgonyára és a libamájra. Ehelyett csak kacsamájat kaptam, de azt is imádom. Készítettem hozzá egy kakukkfüves-mézes körteragut és teljes volt a boldogságom.

Zsírjában sült kacsamáj szezámos édesburgonyákkal és kakukkfüves körteraguval

 DSC_5181s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg hízott kacsamáj

20 dkg kacsazsír

Só, bors

 A püréhez:

60 dkg édesburgonya

15 dkg sajtkrém

5 dkg reszelt parmezán

Fél dl pirított szezámmag-olaj

4 ek szezámmag

Kevés tej

Só, bors

 A sült édesburgonyához:

40 dkg édesburgonya (batáta)

Fél dl pirított szezámolaj

1 dl semleges ízű (napraforgó) olaj

Só, bors

A körteraguhoz:

6 db körte

2 ek méz

3 ek (körtés) balzsamecet

1 ek kakukkfű

 A díszítéshez kakukkfűágacskák

A raguhoz a körtéket meghámozzuk, félcentis kockákra vágjuk. Egy teflonserpenyőbe tesszük, ráöntjük a mézet és a balzsamecetet, kissé sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet. Nagy lángon addig pároljuk, míg a balzsamecet besűrűsödik.

A püréhez az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. A szezámmagon és a tejen kívül a többi hozzávalót a botmixer poharába tesszük, a tejet úgy adagoljuk, hogy krumplipüré-szerű állagot kapjunk.

A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.

A sült burgonyához való batátát szintén meghámozzuk, fél centi vastag karikákra szeljük, lobogó sós vízben 3 percet előfőzzük, leszűrjük.. Egy serpenyőben a szezámolajat és a napraforgó-olajat együtt felforrósítjuk,  a burgonyák mindkét felét pár perc alatt megsütjük. Közben minden oldalukat sózzuk, borsozzuk.

A kacsazsírt egy másik serpenyőben nagyon alacsony lángon felolvasztjuk. A májat másfél-két centisre szeleteljük, a zsírba tesszük. Mindkét felüket megsütjük, ha beleszúrunk egy hústűt és nem jön ki vér, már jó is. Kivesszük, lecsepegtetjük. Megsózzuk és borsozzuk.

Tálaláskor egy adag pürét tányérra teszünk, rászórjuk a szezámmagot. Melléfektetünk néhány krumplikarikát. Közéjük kanalazunk a raguból, erre helyezünk néhány szelet sült májat. Kakukkfű-ágacskákkal díszíthetjük.

DSC_5166s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

körte méz sajt balzsamecet parmezán kakukkfű kacsamáj sajtkrém édesburgonya szezámmag batáta pirított szezámmag-olaj