2014. ápr 06.

Egészségesen, színesen versenyre

írta: Hajós Ágnes
Egészségesen, színesen versenyre

Sertésszűztekercs édesburgonyával, sült hagymával

Idén is megrendezésre került a MOMOT általi receptverseny, melyre abszolút egészséges ételeket vártak. Tavaly már részt vettem rajta, nem nyertem. Viszont a nyáron megjelentettek egy kiadványt a legjobb ételekből és ebbe bekerültem :)

Ebben az évben is megmérettem magam, ismét sikertelenül. De nem szomorított el a dolog, most meg is mutatom nektek, mivel neveztem:

Színesen töltött, magvas bundásban sült sertésszűz balzsamos hagymákkal és tökmagolajos édesburgonya-pürével

 khfgh

Hozzávalók 4 főre:

90 dkg (2 kisebb darab) sertésszűz

15 dkg orda

1 kápia

1 paprika

2-2 ek tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag keverve

Só, bors

1 tojás

4 lilahagyma

20 dkg gyöngyhagyma

2 ek balzsamecet

60 dkg édesburgonya

2 ek tökmagolaj

Olívaolaj  

 

A szüzek végeit levágjuk. A maradék hengereket keresztben félbevágjuk, majd a hosszanti oldal mentén egy centi vastagra felvágjuk úgy, mintha piskótatekercset akarnánk kigöngyölni. Az így keletkezett téglalapokat sózzuk, borsozzuk. A paprikákat és a sajtot fél centis hasábokra szeljük, a hússzeletek hosszabb oldalára fektetjük, feltekerjük. Egy-egy darab alufóliát megkenünk olívaolajjal, rátesszük a töltött húsokat, beletekerjük, a végeit is összefogjuk, mint a szaloncukrot. Egy tepsibe ültetjük, ujjnyi vizet öntünk alájuk, 180 fokon fél órát sütjük. Kivesszük, langyosra hűtjük.

Leszedjük róluk a fóliát, megkenjük a tojásfehérjével, meghempergetjük a magkeverékben. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalukat megpirítjuk.

A lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk. A hússütő serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a kétféle hagymát, ráöntjük a balzsamecetet. Addig kevergetjük nagy lángon, míg a nedvesség elfő, a hagyma kicsit megpuhul, de roppanós marad.

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tökmagolajat, pürésítjük.

Tálaláskor a húst ferdén óvatosan felvágjuk, tányérra tesszük. Csillagcsővel alakzatokat nyomunk a püréből, közéjük kanalazzuk a balzsamos hagymákat.

DSC_5649s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

balzsamecet lilahagyma édesburgonya szezámmag tökmagolaj napraforgómag tökmag gyöngyhagyma sertésszűz lenmag orda kápia