2014. sze 08.

Brokkoliszószos csirkemell kuszkusszal, egyszerű és különleges

írta: Hajós Ágnes
Brokkoliszószos csirkemell kuszkusszal, egyszerű és különleges

Dobjuk fel az unalmas csirkemellet finom brokkoliszósszal és kuszkusszal!

Ennek az ételnek nincs nagy története.

Kivételesen volt egy kicsit több időm és az unalmas csirkemellet fel akartam dobni valamivel. Körülnéztem a hűtőben és azt használtam fel, amit már muszáj volt :) Nagyon finomra sikerült és kivételesen nem is szárítottam ki a húst :D

Brokkoliszószos csirkemell zöldséges-tojásos kuszkusszal

 DSC_6531s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg csirkemell

Olívaolaj a sütéshez

1 nagy fej brokkoli

15 dkg füstölt sajt

2 dl tejszín

1 ek étkezési keményítő

30 dkg kuszkusz

15 dkg gomba

1 nagy kápia

3 tojás

Só, bors, (ha van, füstölt) pirospaprika, szerecsendió

 

A kuszkuszt egy tálba tesszük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Lefedjük, 10 percig állni hagyjuk. A gombát kétcentis darabokra, a kápiát kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, először rászórjuk a paprikát és a gombát. Pár percig pirítjuk, majd félretesszük, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt. Ismét kevés olívaolajat öntünk bele. A tojásokat elhabarjuk, rántottát sütünk belőle, levesszük a tűzről. A kuszkuszt villával átforgatjuk, a gombás kápiával együtt a tojáshoz keverjük, alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, felhasználásig melegen tartjuk.

A brokkolit rózsáira szedjük. Lobogó sós vízbe tesszük, puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővízből 2 dl-t félreteszünk. Ugyanebbe a lábosba 1 ek olívaolajat öntünk. Visszatesszük a brokkolit, pár percig kevergetjük. Rászórjuk a keményítőt, felöntjük a főzőlével és a tejszínnel, belereszeljük a sajtot. Közepes lángon addig főzzük, míg a brokkoli szinte teljesen szétesik, a mártás besűrűsödik. Ekkor belereszelünk egy ötöd szerecsendiót, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Keverjük meg többször, mert könnyen leég.

A csirkemellek kis lebenyét levágjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal, (füstölt) pirospaprikával. Közepes lángon, egyszer megfordítva kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Közben időnként egy lapáttal lenyomjuk, hogy a közepe is megsüljön, de ne száradjon ki. Végül kicsit magasabb lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Tálaláskor egy pohárba nyomkodjuk a kuszkuszt, megfordítva tányérra borítjuk. Mellékanalazunk a szószból, erre helyezzük a másfél centis szeletekre vágott húst.

DSC_6536s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba tejszín csirkemell kuszkusz brokkoli füstölt sajt szerecsendió kápia