Éttermi fogás otthon, nem csak haladóknak
Ünnepi ebéd kacsával, színesen
Az utóbbi időben kicsit hanyagoltam a versenyzést. Egy időben sok recept- és főzőversenyen remekeltem, nagyon jól is esett, de a munka meg még néhány dolog miatt szinte felhagytam vele. Talán azért, mert az élet más területein is sikerélményeim voltak, nem hiányzott a kihívás.
Egyik hétvégén az én kisöcsémnek (34 éves, 185 cm :) ) is meg akartam mutatni, milyen kacsamellet tudok készíteni, meg hogy mit tanultam nyáron "tálalás" témában...
Az eredményt le is fotóztam, sőt, ide-oda be is neveztem vele, de sajnos nekem nincs annyi ismerősöm, hogy győztesnek szavaztak volna... Mindenesetre itthon sikert aratott :)
Rozmaringos kacsamell paprikasalsával és édesburgonyákkal
Hozzávalók 4 főre:
4 db bőrös kacsamellfilé
80 dkg édesburgonya
8 dkg kékpenészes sajt
Kevés vaj
1 dl száraz fehérbor
Só, bors
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
1 közepes újhagyma a zöldjével együtt
Kevés olívaolaj
2 tk fehérborecet
2 ág rozmaring
Retekcsíra
A tálaláshoz tökmagolaj
A salsához kaliforniai paprikákat és az újhagymát apró kockákra vágjuk, egy ek olívaolajjal és a borecettel összeforgatjuk. Hűtőbe tesszük.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, 30 dkg-ot egészben, a többit külön, feldarabolva főzzük meg. Az apró darabos batátából a kéksajttal, némi sóval és borssal botmixerrel pürét készítünk. Ha nem elég krémes, kevés vajat adhatunk hozzá.
Az egészben maradt burgonyából hasábokat vágunk, kevés olívaolajon megpirítjuk.
A kacsamellek bőréből kihúzgáljuk a maradék tokokat, pihéket majd négyzetrácsosan beirdaljuk. Csak a bőrt vágjuk be, a húsig ne érjünk! Bedörzsöljük mindenhol sóval, borssal, durvára vágott rozmaringgal. Egy nagyobb, száraz teflonserpenyőt felforrósítunk, bőrükkel lefelé belefektetjük a kacsamelleket, ropogósra sütjük a bőrüket. Kiöntjük az edényből a zsírt, majd a bort aláöntve megpároljuk a húsok többi oldalát is. Egy kisebb tepsi alján eloszlatunk némi kacsazsírt bőrrel felfelé beleültetjük a kacsamelleket, 5-10 percre 180 fokos sütőbe toljuk attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Kivéve pár percig pihentetjük.
Tálalás előtt a salsát kicsit megsózzuk. Ebből és a püréből kis halmokat teszünk a tányérra, ráfektetjük a sült édesburgonyákat. A húst kettévágjuk, a tányér közepére tesszük. Retekcsírával és tökmagolajjal tálaljuk.
És itt van egy kis cikk a versenyen elért eredményről
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!