2015. már 09.

Szirupos sós édesség paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Szirupos sós édesség paradicsommal

Egyszerre sós és édes? Paradicsommal és balzsamecettel nagyon is elképzelhető!

Párszor voltam főzőkurzuson, általában valamelyik receptversenyen nyertem díjként a részvételt. Számomra tökéletes kikapcsolódás, főzhetek, jó a társaság, sok nevetés és persze jó ötletek. A most következő nassolnivalót is ott "tanultam". Már nem emlékszem pontosan a receptre, de így nézett ki és ilyen íze volt :)

Galette balzsamos paradicsommal

DSC_3276s 

Hozzávalók 4, tenyérnyi darabhoz:

60 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg zsír

1 tojás sárgája

80 dkg apró koktélparadicsom

3 dl balzsamecet

3 dl száraz vörösbor

3 ek barnacukor

Só, bors

1 tojás

 

A lisztet elmorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal és a zsírral. Gyors mozdulatokkal, és ha lehet, hideg kézzel dolgozzunk. Mikor már nincsenek benne nagy vajdarabok, hozzáadjuk a tojás sárgáját, egy nagy csipet sót és annyi vizet, hogy éppen összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

Addig egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük a bort és a balzsamecetet, forralva a felére redukáljuk a mennyiségét (balzsamecetkrém).

A tésztát kivesszük a hűtőből, négy egyforma részre osztjuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra, kerekre nyújtjuk őket, áttesszük egy sütőpapíros tepsibe. A közepükre (a szélein 5 centit szabadon hagyunk) elosztjuk a koktélparikat, megsózzuk, majd alaposan megcsorgatjuk a balzsamecetkrémmel (de azért ne ússzon benne). A szabadon levő széleit felhajtjuk, megkenjük a felvert tojással. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

DSC_3272s

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom balzsamecet koktélparadicsom balzsamecetkrém galett