2015. már 31.

A tökéletes brokkolikrémleves

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes brokkolikrémleves

Lágy brokkoli és ropogós dió, nagyszerű páros

A brokkoli a krémlevesek legjobb alapanyaga. Rengeteg rossz, agyonvariált recept olvasható netszerte, pedig Gordon Ramsay szerint sem kell hozzá semmi más, csak brokkoli és alaplé.

Főzős próbálkozásaim kezdetén futottam a diós gombóc receptjébe, szintén egy túlgondolt brokkolikrémleves mellett. A leves íze feledésbe merült, de a gombócé megmaradt, ami valóban pompásan passzol a brokkolival.

Így most az én tökéletes verziómat olvashatjátok, ami nem mellesleg takarékos is, hiszen a brokkoli szára sem megy kárba.

Brokkolikrémleves diós gombóccal

DSC_3832s 

Hozzávalók 4 főre:

1 fej brokkoli

1,2 l húsleves

1 ek vaj

1 csipet szódabikarbóna

Só, bors

 

A gombóchoz:

20 dkg krumpli

1 tojás

5 dkg dió

1 csipet frissen őrölt szerecsendió

Kb. 10 dkg liszt

Só, bors

 

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára törjük. A kihűlt, főtt krumplit egy tálban villával összenyomjuk, hozzáadjuk a tojást, diót, csipet sót, borsot, szerecsendiót. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. Lobogó, sós vízbe tesszük, mérsékeljük a lángot, még 3 percig főzzük.Először egy darabbal próbáljuk ki, ha szétfőne, még gyúrjunk hozzá lisztet. a főzési idő közben egyet vágjunk félbe, nézzük meg, hogy a közepe is megfőtt-e. Szűrőkanállal kiszedjük, vízzel leöblítjük, félretesszük.

A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát feldaraboljuk. A vajon, időnként kevés levest hozzáadva puhára pároljuk a brokkoli szárát. Közben egy másik edényben, szódabikarbónás, lobogó vízben 5 percig főzzük a brokkolirózsákat (így megmarad a gyönyörű, zöld színe). Leszűrjük, leöblítjük, a szárhoz adjuk. Felöntjük a levessel, összeturmixoljuk. Ha nem elég sűrű, visszatesszük a tűzre, nagy lángon addig forraljuk, míg a kellő állagúra sűrűsödik. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A diós gombóccal tálaljuk.

 DSC_3841s

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

leves dió brokkoli