2015. júl 08.

Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

írta: Hajós Ágnes
Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

 Egészséges főzelék sült paradicsommal, korianderrel

A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá' be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Sőt, mivel a zöldségeket is általában jó puhára főzik, a vitamintartalmából sem sok marad.

Pedig a sűrítésre rengeteg más módszer is van, én háromfélét variálok: kiveszem a zöldség egy részét, összeturmixolom, visszaöntöm és kész. Vagy a zöldséggel együtt megfőzök egy szem krumplit, egy kis lével, esetleg tejföllel összenyomkodom, mehet a zöldséghez. Ha ezekhez nincs kedvem, akkor rizs- vagy csicseriborsó lisztet használok sűrítésre, ezek is tökéletesen alkalmasak és jóval egészségesebbek.

Az előbbiekben leírtak jegyében következzen egy kis indiai beütéssel rendelkező főzelék. Nincs bajom a simával sem, de ez igazán az én ízlésvilágomat tükrözi. Jó étvágyat!

Curry-s, kókusztejes zöldbabfőzelék, grillezett paradicsommal és korianderrel

DSC_3986s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg sárgahüvelyű zöldbab (vajbab)

1 l hús- v. zöldségalaplé

2 ek zöld currypaszta

2,5 dl kókusztej

2 csokor koriander

2 nagy paradicsom

1 ek olaj

2 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy hagyma

Só, bors

2 ek földimogyoró-olaj

 

A babot megtisztítjuk, végeit lecsípjük, 3-4 cm-esre vágjuk. A hagymát durvára szeleteljük, a földimogyoró-olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és a currypasztát, kevergetve pirítjuk néhány percig. Felöntjük a levessel, forrás után addig főzzük, míg a bab még nem puhul meg teljesen. Az idő letelte előtt kicsivel nyomjuk bele a fokhagymákat. Addigra a lé nagy részét is elfőzzük, annyi maradjon, hogy már ne lepje el. Kivesszük a bab negyedét és simára turmixoljuk a kókusztejjel. Visszaöntjük a zöldséghez. Ha nem elég sűrű, akkor főzzük még egy kicsit, míg besűrűsödik. Elzárjuk a lángot, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott koriander felét.

A paradicsomokat egycentisre karikázzuk, az olajon gyorsan megpirítjuk mindkét oldalát.

Tálaláskor pár merőkanál főzeléket tányérba szedünk, hozzáadunk pár karika paradicsomot, a maradék korianderrel megszórva díszítjük.

DSC_3984s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom zöldbab curry koriander kókusztej