2015. júl 25.

Egy kis lecsológia

írta: Hajós Ágnes
Egy kis lecsológia

A népszerű nyári étel története és a legegyszerűbb recept

Mindenki természetesnek veszi, hogy ha nyár, akkor lecsó. Azt hinnénk, hogy ez egy ősi magyar étel, amit, miután Kolumbusz behozta a paradicsomot meg paprikát, rögtön magunkévá tettünk. De nem.

Az említett két összetevőt egészen a IXX. század végéig nem is nagyon fogyasztotta a köznép, főleg nem nyersen. Aztán a XX. század elején a bolgár kertészeknek köszönhetően bárhol elérhetőek lettek, nagy mennyiségben kezdték termelni. 1914.-ben jelent meg először a lëcső, lëcsó szó, jelentése "zöld paprika paradicsommal" volt, Diósjenői forrás szerint.

A harmincas évekre már a konzervipar fontos exportcikke lett, még Honthy Hanna is reklámozta:

1937_globus_honty.preview kép forrása

Az lecsót a szerb gyuvecstől eredeztetik, de hamar önálló életre kelt kishazánkban és ezerféleképpen kezdték készíteni.

Már a legegyszerűbb lecsó receptjében sincs megegyezés.

Az én 1955-ös kiadású "Az ínyemester szakácskönyvé"-ben a hámozott paradicsomot paprikával együtt össze kell tördelni (?), karikára vágott hagymával forró zsíron addig párolni, míg a paradicsom teljesen szétfő.

Az 1993-as, javított kiadású Horváth Ilonában (ebből tanulgattam főzni :) ), már olajon pirítják a szintén felkarikázott hagymát, pirospaprikával megszórják, majd ezen az alapon a szeletelt paprikát és paradicsomot és addig főzik-párolják, míg szinte minden nedvessége elpárolog.

Az én 2009-ben szerkesztett, szakácstanfolyamon használt Ételkészítési ismeretek könyvemben már szalonnát kell olvasztani, erre jön a karikázott hagyma, majd fokhagyma, pirospaprika. Aztán a paprika és paradicsom, majd éppen csak egyet kell "rottyantani" rajta.

Összegezve, nincs hivatalos lecsórecept. Régebben szinte pépesre főzték, de manapság éppen csak kicsit megpuhítják a zöldségeket. Hogy kell-e bele pirospaprika, ízlés dolga, én szeretem, ha jó fűszeres.

Forrásaim: Wikipedia, Food&Wine, Mindmegette/Wessely Márta

 

És az én részem:

Megmutatom a legegyszerűbb lecsóreceptet, aki abszolút gyakorlatlan, ezzel kezdje. Ha megy, jöhetnek a bonyolultabb változatok.

Alap lecsórecept

 DSC_0807s

Hozzávalók 4 főre:

2 közepes fej hagyma

1 ek pirospaprika

1 ek zsír v. 2 ek olaj

1 kg lecsópaprika

60 dkg érett, húsos paradicsom

Só, bors

 

A zsírt vagy olajat felforrósítjuk, rádobjuk a durvára vágott hagymát. Kicsit megsózzuk, mikor üveges lett, rászórjuk a pirospaprikát, majd mehet rá a félcentis karikákra vágott lecsópaprika. Ismét hozzáadunk egy csipet sót, megborsozzuk, megkeverjük. Mikor félpuhára párolódott, hozzáadjuk a cikkekre vágott, kicsumázott paradicsomot. Mikor a paradicsom kicsit megpuhult, kész is.

 DSC_0807s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom paprika