2015. okt 07.

Rakott karfiol a rózsa jegyében

írta: Hajós Ágnes
Rakott karfiol a rózsa jegyében

Pagodakarfiol bacon-nel, krémes sajtszósszal, sütőben sütve

Nemrég ismét szépséges pagodakarfiolhoz jutottam. És mivel mostanában sokan kerestek rakott karfiol-recepteket, gondoltam, készítek egy olyat, ami nem csak finom, de roppant mutatós is :)

Bacon-ös, sajtos rakott pagodakarfiol

DSC_4242s

Hozzávalók 4 főre:

1 közepes fej pagodakarfiol

15 szelet bacon

Vaj a kenéshez

10 dkg ementáli sajt

 

A híg besamelhez:

5 dkg vaj

6 dl tej

2 púpozott ek liszt

Só, szerecsendió

 

A híg besamelmártáshoz  vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl hideg tejet fokozatosan hozzáadunk, míg egynemű lesz. Ekkor belekeverjük a maradék, közben felforralt tejet. A tűzre visszatéve, állandóan keverve besűrítjük, megsózzuk, belereszelünk kb. 1/5 szerecsendiót.

Az ementálit lereszeljük, a besamelhez keverjük, nem baj, ha nem oldódik fel teljesen.

A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, lobogó sós vízben 5 percig főzzük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, elosztjuk benne a karfiolt, ráöntjük a sajtos besamelt. A bacon-szeleteket feltekerjük, elrendezzük a zöldségek közé.

DSC_4238s

30-40 percre 200 fokos sütőbe toljuk, míg a szósz besűrűsödik, a karfiol megpuhul, a bacon pedig ropogósra sül.

DSC_4243s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt bacon ementáli pagodakarfiol