Rakott karfiol a rózsa jegyében
Pagodakarfiol bacon-nel, krémes sajtszósszal, sütőben sütve
Nemrég ismét szépséges pagodakarfiolhoz jutottam. És mivel mostanában sokan kerestek rakott karfiol-recepteket, gondoltam, készítek egy olyat, ami nem csak finom, de roppant mutatós is :)
Bacon-ös, sajtos rakott pagodakarfiol
Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej pagodakarfiol
15 szelet bacon
Vaj a kenéshez
10 dkg ementáli sajt
Só
A híg besamelhez:
5 dkg vaj
6 dl tej
2 púpozott ek liszt
Só, szerecsendió
A híg besamelmártáshoz vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl hideg tejet fokozatosan hozzáadunk, míg egynemű lesz. Ekkor belekeverjük a maradék, közben felforralt tejet. A tűzre visszatéve, állandóan keverve besűrítjük, megsózzuk, belereszelünk kb. 1/5 szerecsendiót.
Az ementálit lereszeljük, a besamelhez keverjük, nem baj, ha nem oldódik fel teljesen.
A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, lobogó sós vízben 5 percig főzzük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, elosztjuk benne a karfiolt, ráöntjük a sajtos besamelt. A bacon-szeleteket feltekerjük, elrendezzük a zöldségek közé.
30-40 percre 200 fokos sütőbe toljuk, míg a szósz besűrűsödik, a karfiol megpuhul, a bacon pedig ropogósra sül.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!