Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal
Különlegesség a paprikás krumpli alapanyagaiból
Újabban nincs szerencsém a versenyekkel. Bár esélyem sincs, mert a legtöbb verseny szavazós, tehát nem zsűri dönt és, ugye, ilyenkor az számít, hogy kinek van több ismerőse...
De mindegy, élvezem az ötletelést. Nemrég Fördős Zé az egyik multival együtt olyan versenyt hirdetett, hogy bizonyos alapanyagokból kellett valami magyarosat főzni. Azt hiszem, krumpli volt, paprika, kolbász meg szalonna az alapanyag. Hát csakazértse főztem paprikás krumplit! :D
Inkább jól megvariáltam, és ez lett:
Kolbászkrémmel töltött, petrezselymes óriásnudli paradicsommártással, szalonnapörccel
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg krumpli
1 tojás
3 csokor petrezselyem
Kb. 30 dkg liszt
15 dkg kolbász
1 fej lilahagyma
Kb. 2 ek vaj
Só, bors
6 nagy, érett paradicsom
1 dl zsíros tejszín
Kevés cukor
20 dkg szalonna
A kolbászt a lilahagymával késes robotgépbe teszünk. Összedolgozzuk, ha kell, kissé sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon száraz a kolbász, pár ek vajat adhatunk hozzá, hogy masszává lehessen mixelni. Két kiskanál segítségével galuskákat formázunk ebből a krémből, műanyag deszkára sorakoztatjuk. Pár órára betesszük a mélyhűtőbe, hogy a nudlik formázásakor könnyebben lehessen vele dolgozni.
A szalonnát apróra kockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, leszűrjük, félretesszük.
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, összetörjük, összekeverjük a tojással és az apróra vágott 2 csokornyi petrezselyemmel. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy kissé puha, de jól formázható masszát kapjunk.
Kivesszük az immár kemény kolbásztölteléket a mélyhűtőből. A krumplis tésztából lisztes kézzel kisebb diónyi darabokat csípünk, tenyerünkön elegyengetjük, közepére tesszük a kolbászt és körédolgozzuk. Egy kicsit a liszten is átforgathatjuk, így nem tapad le, míg a többi nudlit formázzuk.
Lobogó, sós vízbe dobjuk őket (egyszerre ne túl sokat, mert nagyon kihűti a vizet), újraforrás után kissé mérsékeljük a lángot és még kb. 5 percig főzzük (egyet félbevágunk, hogy jó-e már). Ha igen, hideg vízzel átöblítjük a galuskákat, egymás mellé sorakoztatjuk, nehogy összeragadjanak. Mikor mind kész, egy nagy serpenyőben pár ek-lal forrósítunk a zsírból, átpirítjuk őket, hogy egy kis színt kapjanak.
Közben a paradicsomokat felkockázzuk, egy nagy csipet só és cukor hozzáadásával lábasban feltesszük főni. Mikor összeesik, a húsa megpuhul, botmixerrel összeturmixoljuk. Egy szűrőn átpasszírozva visszaöntjük a lábasba, kiigazítjuk a sót és cukrot, hozzáöntjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak melegítjük.
Tálaláskor pár óriásnudlit tányérra teszünk, leöntjük a szósszal, meghintjük a maradék apróra vágott petrezselyemmel és a szalonnapörccel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!