2015. okt 28.

Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal

írta: Hajós Ágnes
Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal

Különlegesség a paprikás krumpli alapanyagaiból

Újabban nincs szerencsém a versenyekkel. Bár esélyem sincs, mert a legtöbb verseny szavazós, tehát nem zsűri dönt és, ugye, ilyenkor az számít, hogy kinek van több ismerőse...

De mindegy, élvezem az ötletelést. Nemrég Fördős Zé az egyik multival együtt olyan versenyt hirdetett, hogy bizonyos alapanyagokból kellett valami magyarosat főzni. Azt hiszem, krumpli volt, paprika, kolbász meg szalonna az alapanyag. Hát csakazértse főztem paprikás krumplit! :D

Inkább jól megvariáltam, és ez lett:

Kolbászkrémmel töltött, petrezselymes óriásnudli paradicsommártással, szalonnapörccel

DSC_0439s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg krumpli

1 tojás

3 csokor petrezselyem

Kb. 30 dkg liszt

15 dkg kolbász

1 fej lilahagyma

Kb. 2 ek vaj

Só, bors

6 nagy, érett paradicsom

1 dl zsíros tejszín

Kevés cukor

20 dkg szalonna

 

A kolbászt a lilahagymával késes robotgépbe teszünk. Összedolgozzuk, ha kell, kissé sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon száraz a kolbász, pár ek vajat adhatunk hozzá, hogy masszává lehessen mixelni. Két kiskanál segítségével galuskákat formázunk ebből a krémből, műanyag deszkára sorakoztatjuk. Pár órára betesszük a mélyhűtőbe, hogy a nudlik formázásakor könnyebben lehessen vele dolgozni.

A szalonnát apróra kockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, leszűrjük, félretesszük.

A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, összetörjük, összekeverjük a tojással és az apróra vágott 2 csokornyi petrezselyemmel. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy kissé puha, de jól formázható masszát kapjunk.

Kivesszük az immár kemény kolbásztölteléket a mélyhűtőből. A krumplis tésztából lisztes kézzel kisebb diónyi darabokat csípünk, tenyerünkön elegyengetjük, közepére tesszük a kolbászt és körédolgozzuk. Egy kicsit a liszten is átforgathatjuk, így nem tapad le, míg a többi nudlit formázzuk.

Lobogó, sós vízbe dobjuk őket (egyszerre ne túl sokat, mert nagyon kihűti a vizet), újraforrás után kissé mérsékeljük a lángot és még kb. 5 percig főzzük (egyet félbevágunk, hogy jó-e már). Ha igen, hideg vízzel átöblítjük a galuskákat, egymás mellé sorakoztatjuk, nehogy összeragadjanak. Mikor mind kész, egy nagy serpenyőben pár ek-lal forrósítunk a zsírból, átpirítjuk őket, hogy egy kis színt kapjanak.

Közben a paradicsomokat felkockázzuk, egy nagy csipet só és cukor hozzáadásával lábasban feltesszük főni. Mikor összeesik, a húsa megpuhul, botmixerrel összeturmixoljuk. Egy szűrőn átpasszírozva visszaöntjük a lábasba, kiigazítjuk a sót és cukrot, hozzáöntjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak melegítjük.

Tálaláskor pár óriásnudlit tányérra teszünk, leöntjük a szósszal, meghintjük a maradék apróra vágott petrezselyemmel és a szalonnapörccel.

DSC_0441s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

krumpli paradicsom tejszín kolbász szalonna lilahagyma petrezselyem