A klasszikus görög saláta
A horiatiki eredeti receptje
Ez igazából egy nyári recept, hiszen a felhasznált zöldségek ekkor a legízesebbek, de én télen is sokszor készítem.
Akár magában, akár egy nagy lakoma részeként is szeretjük. Kicsit tovább kell vadászni az igazán jóízű paradicsomot, végső esetben koktélparadicsommal helyettesítem, az mindig finom.
Az alábbi recept állítólag ugyanaz, mint amit a görögök készítenek (itt olvastam), de szerintem ott is ahány ház, annyi szokás :)
Görög saláta
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy kígyóuborka
3 nagy paradicsom
1 nagy lilahagyma
30 dkg feta
20 dkg (magozatlan, ha lehet, fekete) olívabogyó
5 ek olívaolaj
Fél citrom leve
1 púpozott tk szárított bazsalikom
Díszíteni friss bazsalikom
A fetát és a paradicsomot 1,5-2 cm-esre kockázzuk, a uborkát felszeleteljük, a hagymát is durvára vágjuk. Az olívaolajat, citromlét és a bazsalikomot összekeverjük.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, behűtjük. Ha nem akarjuk, hogy a feta szétkenődjön, akkor egy üvegtálban rétegezve rakjuk le az öntettel elkevert zöldségkeveréket és a sajtot, bazsalikomlevéllel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!