Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával
Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből
Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem, nekiálltam ötletelni.
A csirkeszárnyat is imádom, feltéve ha ropogósra van sütve a bőre, az sem baj, ha valami édeskés pácot kap. Ebből kiindulva az éppen otthon levő, szintén ipari mennyiségű mandarint és almát felhasználva alkottam a most következő, igazi "vasár- és ünnepnapi" ebédet.
Még karácsonyra is megállná a helyét :)
Ja, lehet, hogy soknak tűnik a hús, de elég kicsire összesül, szóval a nagyétkűek miatt inkább többet vegyünk... :)
Gyümölcsös kacsaszárny héjában sült burgonyával és édesburgonya-pürével
Hozzávalók 4 főre:
10-12 db kacsa szárnytő
6 mandarin
2 nagy alma
1 tk fahéj
Só, bors
6 nagyobb krumpli
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
Só, bors
3 dkg vaj
A díszítéshez petrezselyem
3 nagyobb édesburgonya
Só, bors
3 dkg vaj
1 ág rozmaring
Kb. 2 ek olívaolaj
A mandarinokat lehéjazzuk, gerezdekre szedjük, az almát is cikkekre vágjuk. Elrendezzük egy akkora tepsiben, amiben a húsok is elférnek, meghintjük fahéjjal. Nem kell túl szellősen, mert elég kicsik lesznek, mire megpuhulnak. A kacsaszárnyakat bedörzsöljük sóval és borssal, a gyümölcsökre fektetjük. Köréjük öntünk 2 dl vizet és befedjük alufóliával. 160 fokos sütőbe toljuk kb. 3 órára (nem tévedés, sok kell neki).
Közben a krumplikat is megsütjük. A sima burgonyát egészben tesszük egy tepsibe, az édeskrumplikat hosszában félbevágva. Ez utóbbit megsózzuk, borsozzuk, a tetejére teszünk pár rozmaringlevelet, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A kacsa fölé toljuk a sütőbe, puhára sütjük. Az édesburgonyának kb. fél óra kell, a másiknak egy. Mindegyik sütési idő sütőfüggő, figyelni kell, mikor puhul meg.
Közben az összenyomott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fogyasztásig hűtőben tartjuk.
A megsült édesburgonyát kikaparjuk a héjából, a vajjal összetörjük (nem kell teljesen simára), beállítjuk a sóját. Az egész burgonyákat még forrón hosszában bevágjuk, belenyomunk egy darabka vajat, kicsit sózzuk, borsozzuk, a pürével egyetemben melegen tartjuk.
A kacsát folyamatosan ellenőrizzük, akkor lesz kész, mikor a kést könnyedén bele tudjuk szúrni. Rögtön levesszük róla a fóliát, 230 fokra tekerjük a sütőt és ropogósra sütjük a bőrét, addig az alatta keletkezett szaft is besűrűsödik.
Tálaláskor a sült gyümölcsből és az édesburgonya-püréből is a tányérra szedünk. Jöhet mellé a sült kacsaszárny, héjában sült krumpli, a tetejére kanalazunk a tejfölből. Petrezselyemmel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!