2015. dec 07.

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

írta: Hajós Ágnes
Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből

Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem, nekiálltam ötletelni.

A csirkeszárnyat is imádom, feltéve ha ropogósra van sütve a bőre, az sem baj, ha valami édeskés pácot kap. Ebből kiindulva az éppen otthon levő, szintén ipari mennyiségű mandarint és almát felhasználva alkottam a most következő, igazi "vasár- és ünnepnapi" ebédet.

Még karácsonyra is megállná a helyét :)

Ja, lehet, hogy soknak tűnik a hús, de elég kicsire összesül, szóval a nagyétkűek miatt inkább többet vegyünk... :)

 

Gyümölcsös kacsaszárny héjában sült burgonyával és édesburgonya-pürével

DSC_2545s

Hozzávalók 4 főre:

10-12 db kacsa szárnytő

6 mandarin

2 nagy alma

1 tk fahéj

Só, bors

 

6 nagyobb krumpli

1 gerezd fokhagyma

3 dl tejföl

Só, bors

3 dkg vaj

A díszítéshez petrezselyem

 

3 nagyobb édesburgonya

Só, bors

3 dkg vaj

1 ág rozmaring

Kb. 2 ek olívaolaj

 

A mandarinokat lehéjazzuk, gerezdekre szedjük, az almát is cikkekre vágjuk. Elrendezzük egy akkora tepsiben, amiben a húsok is elférnek, meghintjük fahéjjal. Nem kell túl szellősen, mert elég kicsik lesznek, mire megpuhulnak. A kacsaszárnyakat bedörzsöljük sóval és borssal, a gyümölcsökre fektetjük. Köréjük öntünk 2 dl vizet és befedjük alufóliával. 160 fokos sütőbe toljuk kb. 3 órára (nem tévedés, sok kell neki).

Közben a krumplikat is megsütjük. A sima burgonyát egészben tesszük egy tepsibe, az édeskrumplikat hosszában félbevágva. Ez utóbbit megsózzuk, borsozzuk, a tetejére teszünk pár rozmaringlevelet, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A kacsa fölé toljuk a sütőbe, puhára sütjük. Az édesburgonyának kb. fél óra kell, a másiknak egy. Mindegyik sütési idő sütőfüggő, figyelni kell, mikor puhul meg.

Közben az összenyomott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fogyasztásig hűtőben tartjuk.

A megsült édesburgonyát kikaparjuk a héjából, a vajjal összetörjük (nem kell teljesen simára), beállítjuk a sóját. Az egész burgonyákat még forrón hosszában bevágjuk, belenyomunk egy darabka vajat, kicsit sózzuk, borsozzuk, a pürével egyetemben melegen tartjuk.

A kacsát folyamatosan ellenőrizzük, akkor lesz kész, mikor a kést könnyedén bele tudjuk szúrni. Rögtön levesszük róla a fóliát, 230 fokra tekerjük a sütőt és ropogósra sütjük a bőrét, addig az alatta keletkezett szaft is besűrűsödik.

Tálaláskor a sült gyümölcsből és az édesburgonya-püréből is a tányérra szedünk. Jöhet mellé a sült kacsaszárny, héjában sült krumpli, a tetejére kanalazunk a tejfölből. Petrezselyemmel díszítjük.

DSC_2547s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

alma krumpli mandarin fokhagyma tejföl vaj rozmaring fahéj édesburgonya petrezselyem kacsaszárny