Paradicsomos krumplifőzelék fűszeresen, liszt nélkül
Duplán burgonyás főzelék kakukkfűvel
Nemrégiben krumplifőzeléket rendelt a család, néha ők is vágynak a "rendes" kajára.
Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy a gyerekeim és a párom hogy viszonyul ehhez a sok különlegességhez, amit készítek. A párom igazi álompasi ebben a témában, mindent megeszik (még amit nem szeret, azt is). A gyerekeim viszont szerintem még a nagy átlagnál is finnyásabbak, de apró trükköket azért be lehet vetni náluk.
Így történt, hogy mivel a krumplit és a paradicsomszószt is szeretik, egyesítettem nekik a kettőt. Sőt, édeskrumplit is belefőztem, hátha ebben a formában legalább megeszik. A siker akkora volt, hogy nem is gondoltam volna, a három fiú bevágta az egész adagot, nekem csak a kóstoló jutott... :)
Paradicsomos, kakukkfüves krumplifőzelék
Hozzávalók 4 főre:
3 nagyobb krumpli
3 ugyanekkora édesburgonya
Fél l passzírozott paradicsom
1 nagy hagyma
2 zöldpaprika
1 ek méz
Só, bors
2 nagy ág kakukkfű
8-10 kis debreceni kolbász
2 ek kacsazsír (vagy olaj)
A hagymát apróra vágjuk, egy lábasban egy ek zsíron megfonnyasztjuk. Közben a paprikákat kicsumázzuk, azt is apróra vágjuk, mehet a hagymához. Felöntjük a paradicsomlével és még fél liter vízzel, fedő alatt közepes lángon 15 percig főzzük. Az egészet összeturmixoljuk, visszaöntjük a lábasba. Ha túl híg, forralva besűrítjük krémleves állagúra. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet és a kakukkfű lecsipkedett leveleit és a szárat is.
Közben a krumplikat meghámozzuk, kb. kétcentis kockákra vágjuk. A sima krumplit a paradicsomszószba tesszük, takaréklángon félpuhára főzzük. Mehet hozzá az édesburgonya, egyszer óvatosan összekeverjük, majd megint kb. 10 percig rotyoghat alacsony lángon.
Egyet keverünk rajta, beállítjuk a sóját és az édességét.
Közben a debreceniket karikákra vágjuk, serpenyőben minden oldalukat megpirítjuk.
A kész főzeléket ezzel a feltéttel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!