2016. ápr 26.

Karfiolkrémleves egy kicsit másként

írta: Hajós Ágnes
Karfiolkrémleves egy kicsit másként

Melengető krémleves egyszerűen, gyorsan

Sikerült az időjárásnak kifogni rajtam és gyönyörűen megfáztam. Ilyenkor próbálok minél több folyadékot fogyasztani, a szokásosnál több levest is eszek.

A krémlevesekhez meg sokszor tányér sem kell, csak úgy bögréből kortyolgatom a takaró alatt, már ha van rá időm... :) 

A mostani leves (is) hűtőkisöprés eredménye, csak abban voltam biztos, hogy valami melengető krémlevest szeretnék.

Mivel kis városomban csak ritkán jutok pagodakarfiolhoz, kényszert érzek, hogy megvegyem, ha végre találok. Viszont pár nap után már szinte kötelező felhasználni, most is így jártam. A dobozban árválkodó utolsó szem édeskrumplit is belefőztem, meg egy kis római köményt fűszernek, ami mindkét zöldséghez passzol.

Nagyon finom lett, és ha nem juttok pagodakarfiolhoz, csak a már jól ismerthez, azt is simán felhasználhatjátok :)

 

Édesburgonyás pagodakarfiol-krémleves

DSC_3092s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy pagodakarfiol

1 nagy édesburgonya

2 dl tejszín

5 dkg füstölt szalonna

1 nagy hagyma

2 tk őrölt gyömbér

2 tk egész római kömény

3 ek olaj

Só, frissen őrölt bors

 

A karfiolt rózsáira szedjük, nem baj, ha nem lesznek egyformák. Egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a római köménnyel, gyömbérrel, 2 tk sóval és szép adag frissen őrölt borssal. Kézzel összeforgatjuk, 180 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre, közben egyszer átkeverjük. Akkor lesz jó, ha a rózsák itt-ott megbarnulnak, de nem lesznek teljesen puhák.

Egy lábasban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonna zsírját, a pörcöket félretesszük (ha túl sok a zsír, abból is kiönthetünk, kb. 2 ek maradjon). Erre jöhet az apróra vágott hagyma, megpirítjuk.

Hozzáadjuk a sült karfiolokat (a kisebb darabokat félretesszük díszíteni), a mézet és a meghámozott, felkockázott édesburgonyát. Felöntjük egy kicsit több vízzel, mint ami ellepi, teljesen puhára főzünk mindent. Az egészet összeturmixoljuk, ha nem elég egynemű, szitán áttörjük. Visszaöntjük a lábasba, hozzákeverjük a tejszínt és annyi vizet, hogy krémleves állagot kapjunk. Egyszer felforraljuk, igazítunk az ízesítésén és kész is.

Tálaláskor a szalonnapörcökkel és a sült karfiolokkal tálaljuk.

DSC_3094s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

szalonna édesburgonya pagodakarfiol