Paella magyar módra
Rizs zöldségekkel, csirkével, kolbásszal, kis spanyol beütéssel
Én is szeretek gasztroblogokat nézegetni, igaz, csak pár kedvencem van, azok nagy része pedig külföldi.
De a StreetKitchen azon kevesek közé tartozik, amit időnként meglátogatok. Sokáig Fördős Zé nevével volt fémjelezve, egy ideje viszont Havas Dóra is beszállt fantasztikusan kreatív receptjeivel (aki véletlenül nem ismerné, ő írta a Lila füge nevű gasztroblogot, ami az egyik első volt kis hazánkban).
Szóval ők ketten egy szuper páros, szeretem a lendületüket és a fantáziadús ételeiket. A most következő receptet itt találtam, amikor éppen valami csirkés receptet keresgéltem. Végül nem tartottam magam 100%-osan a leíráshoz, de az élmény megmaradt :)
Szárazföldi paella csirkével és kolbásszal
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy egész csirkecomb
1 kis tálnyi leveszöldség (negyed karalábé és zeller, 2-2 sárgarépa és gyökér, 1 kis csokor petrezselyem)
Só, frissen őrölt bors
Min. 20 cm-es (csípős) füstölt kolbász
1-1 kápia és tv paprika
1 nagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl passzírozott paradicsom
2 tk pirospaprika
20 dkg (fagyasztott) borsó
15 dkg rizs
2 ek olívaolaj
1-1 ág rozmaring és kakukkfű
5 levél bazsalikom
A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst felhasználásig hűtőbe tesszük. A csontokat és a bőrt a tisztított és darabolt leveszöldségekkel együtt 1 l vízzel felforraljuk. Lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd nagy lángon 1 órát főzzük. Leszűrjük, csak a lére lesz szükségünk.
Egy széles, magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a kétcentis kockákra vágott csirkehúst, nagy lángon körbepirítjuk, kivesszük, félretesszük.
Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a nagyobb kockákra vágott paprikát és a vékonyra szeletelt kolbászt. Mikor a hagyma üveges és a kolbászból már kisült némi zsír, belenyomjuk a fokhagymát, ahogy megérezzük az illatát, mehet hozzá a rizs.
Felöntjük a húslével, és a paradicsomlével, beletesszük a rozmaringot és kakukkfüvet, egyszer-kétszer megkeverjük, majd 15 percig fedő nélkül nagy lángon főzzük. Mikor majdnem kész (a rizs közepe roppan még), hozzákeverjük a borsót és a csirkekockákat. Ha elfogyott volna a nedvesség, egy kis víz is mehet hozzá.
Nagyjából 5 perc alatt összeforraljuk, közben, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Pár percig fedő alatt állni hagyjuk, majd a felszeletelt bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!