2016. sze 09.

Paella magyar módra

írta: Hajós Ágnes
Paella magyar módra

Rizs zöldségekkel, csirkével, kolbásszal, kis spanyol beütéssel

Én is szeretek gasztroblogokat nézegetni, igaz, csak pár kedvencem van, azok nagy része pedig külföldi. 

De a StreetKitchen azon kevesek közé tartozik, amit időnként meglátogatok. Sokáig Fördős Zé nevével volt fémjelezve, egy ideje viszont Havas Dóra is beszállt fantasztikusan kreatív receptjeivel (aki véletlenül nem ismerné, ő írta a Lila füge nevű gasztroblogot, ami az egyik első volt kis hazánkban). 

Szóval ők ketten egy szuper páros, szeretem a lendületüket és a fantáziadús ételeiket. A most következő receptet itt találtam, amikor éppen valami csirkés receptet keresgéltem. Végül nem tartottam magam 100%-osan a leíráshoz, de az élmény megmaradt :)

 

Szárazföldi paella csirkével és kolbásszal

 DSC_0259s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy egész csirkecomb

1 kis tálnyi leveszöldség (negyed karalábé és zeller, 2-2 sárgarépa és gyökér, 1 kis csokor petrezselyem)

Só, frissen őrölt bors

Min. 20 cm-es (csípős) füstölt kolbász

1-1 kápia és tv paprika

1 nagy lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

4 dl passzírozott paradicsom

2 tk pirospaprika

20 dkg (fagyasztott) borsó

15 dkg rizs

2 ek olívaolaj

1-1 ág rozmaring és kakukkfű

5 levél bazsalikom

 

A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst felhasználásig hűtőbe tesszük. A csontokat és a bőrt a tisztított és darabolt leveszöldségekkel együtt 1 l vízzel felforraljuk. Lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd nagy lángon 1 órát főzzük. Leszűrjük, csak a lére lesz szükségünk.

Egy széles, magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a kétcentis kockákra vágott csirkehúst, nagy lángon körbepirítjuk, kivesszük, félretesszük.

Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a nagyobb kockákra vágott paprikát és a vékonyra szeletelt kolbászt. Mikor a hagyma üveges és a kolbászból már kisült némi zsír, belenyomjuk a fokhagymát, ahogy megérezzük az illatát, mehet hozzá a rizs.

Felöntjük a húslével, és a paradicsomlével, beletesszük a rozmaringot és kakukkfüvet, egyszer-kétszer megkeverjük, majd 15 percig fedő nélkül nagy lángon főzzük. Mikor majdnem kész (a rizs közepe roppan még), hozzákeverjük a borsót és a csirkekockákat. Ha elfogyott volna a nedvesség, egy kis víz is mehet hozzá.

Nagyjából 5 perc alatt összeforraljuk, közben, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Pár percig fedő alatt állni hagyjuk, majd a felszeletelt bazsalikommal megszórva tálaljuk.

DSC_0256s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke paradicsom paprika rizs borsó csirkecomb kolbász