2016. nov 11.

Csirkés-zöldséges egytálétel Jamie Oliver módra

írta: Hajós Ágnes
Csirkés-zöldséges egytálétel Jamie Oliver módra

Melengető olaszos egytálétel az angol sráctól

Még mindig az első számú kedvenceim között szerepel Jamie Oliver. Jók az ötletei, imádom az előadásmódját, ahogy a családjáról beszél.

Olyan, mintha a szomszéd srác volna, mármint, ha még Angliában élnék.

Párszor említettem, hogy még 19 évesen voltam kint pár hónapot, egy teljesen más világot ismertem meg. Most már nincs olyan sok különbség, de akkor egy csomó dologra úgy csodálkoztam rá, mint egy kisgyerek. 

Vissza a recepthez: nemrég ment a Jamie takarékos kajái, vagy valami ilyesmi sorozat. Nekem először furcsa volt, hogy egy kg lazacot egészben nem tartott igazán drágának, de ők ugye tenger mellett laknak, nem kell a szállítást fizetni. A kagylót szinte "utánuk dobják" a piacon, az édeskrumpli meg egyáltalán nem nagy szám. Az egyik rész ez utóbbiról szólt, a most következő étel készült az elején.

Már akkor tetszett, de miután elkészítettem, kifejezetten az egyik kedvencemmé lett :)

 

Csirke cacciatore édesburgonyával

dsc_0074s

Hozzávalók 4-5 főre:

4 nagy, egész csirkecomb a forgóknál kettévágva

3 gerezd fokhagyma

4 szelet bacon

1 nagy ág rozmaring

8 nagy bazsalikomlevél

1 babérlevél

1 hagyma

2 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt

Só, frissen őrölt bors

20 dkg gomba

Fél kg édesburgonya

2,5 dl száraz vörösbor

8 nagy, magos olajbogyó

2 konzerv hámozott paradicsom

1 ek olívaolaj

 

Ehhez az ételhez egy nagy lábasra lesz szükségünk, akkorára, ami a sütőbe is befér.

Egy ek olívaolajat felhevítünk benne, rádobjuk a felcsíkozott bacon-t, pár keverés után mehet hozzá a durvára vágott hagyma és a gombák felszeletelt tönkje is. Pár percig együtt pirítjuk, a végén belenyomjuk a fokhagymát. Ezután sorban a lábasba tesszük a csirkét, az újhagymát, fűszereket, egész gombákat, a tisztított, nagy darabokra vágott édesburgonyát és az olajbogyókat, majd ráöntjük a paradicsomkonzerveket és a bort is.

Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, egyet keverünk rajta és betesszük a 180 fokos sütőbe egy órára, fedő nélkül.

Kivéve még egyszer ellenőrizzük a sóját, ha kell, pótoljuk.

Készíthetünk hozzá plusz köretet is, de elég sok zöldség van benne. Friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.

dsc_0068s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke gomba paradicsom bazsalikom olajbogyó édesburgonya