2017. feb 10.

Brazil töltött krokett, ez a coxinha

írta: Hajós Ágnes
Brazil töltött krokett, ez a coxinha

Krémes csirkehús krumpliba zárva, kétféle szósszal

Tavaly a riói olimpia kapcsán kicsit körülnéztem a brazil ételek között. 

Az általam (és sok mindenki más által) nagyon kedvelt Tasty oldalon találtam egy egyszerű, de nagyon fincsi "gyorskaját", a coxinha-t. Meghallgattam a google translate-ben, állítólag kossinya-nak kell ejteni :)

Ez egy kúpalakú krokett, ami kb. féltenyérnyi nagyságú. Mártogatósokkal eszik, én rögtön kétfélét is hoztam hozzá.

Itt megnézhetitek a videót, amiből az elkészítést lestem. Az enyém nem lett olyan szép belül, még gyakorolnom kell :) De tényleg nagyon finom, többször el fogom készíteni.

Ja, és még egy pozitívum: az összeállítást és formázást akár előző nap is el lehet készíteni, így aznap csak panírozni, sütni kell :)

 

Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal

Hozzávalók 4 főre:

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 hagyma

25 dkg főtt vagy sült csirkehús cafatokra tépkedve

1 tk só, frissen őrölt bors, fél tk cayenne-bors, 1 tk (füstölt) pirospaprika

10 dkg sajtkrém

Fél csokor petrezselyem

1 közepes szál újhagyma zöldje

1 ek vaj

0,5 dl alaplé

0,5 l tej

2 csésze (2,5 dl-es) liszt

1 tk só

Tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a sütéshez

 

Az olívaolajat felhevítjük egy lábasban, rádobjuk a felkockázott hagymát, megpirítjuk. Az utolsó pillanatban belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a csirkehús, só, bors, cayenne-bors, pirospaprika. Összekeverjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtkrémet és a zöldeket apróra vágva. Kanállal összekeverjük, kihűtjük.

Ugyanebbe a lábasba tesszük a vajat, felöntjük az alaplével és a tejjel. Felforraljuk, egy fakanállal felkapirgáljuk a letapadt húsdarabkákat. Takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, beleszórjuk a lisztet, a kanállal alaposan összeforgatjuk, míg nagyjából összeáll. Deszkára borítjuk, langyosra hűtjük, alaposan átgyúrjuk, majd teljesen kihűtjük. Gyurma állagot kell, hogy kapjunk. Golflabdányi darabokat tépünk belőle, kissé nedves tenyerünkben 8-10 cm átmérőjű körré lapogatjuk. A közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. Felhajtogatjuk a szélét, kúp alakúra formázzuk.

Felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd megint tojásba és morzsába forgatjuk, bő, forró olajban szűrőkanállal mindig forgatva pár perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük.

A mártogatósokkal kínáljuk.

 

A fokhagymás majonézhez:

2 nagy gerezd fokhagyma

2 tojás sárgája

2,8 dl olaj

1 tk só

2 tk mustár

1 lime leve

 

A fokhagymát egy mozsárban pépesre zúzzuk, áttesszük egy tálba, keverni kezdjük a sóval és a mustárral. Mikor elkezd fehéredni, cseppenként, majd egyre nagyobb adagokban hozzákeverjük az olajat. A végén a majonézhez keverjük a lime levét is. Fogyasztásig behűtjük.

 

A salsához:

1-1 zöld, fehér és kápia paprika

3 nagy paradicsom

1 kisebb hagyma

0,5 dl fehérborecet

2 ek olívaolaj

1 csipet só

A hagymát apróra, a paprikákat és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, fogyasztásig behűtjük.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke sajt majonéz salsa krokett petrezselyem