Brazil töltött krokett, ez a coxinha
Krémes csirkehús krumpliba zárva, kétféle szósszal
Tavaly a riói olimpia kapcsán kicsit körülnéztem a brazil ételek között.
Az általam (és sok mindenki más által) nagyon kedvelt Tasty oldalon találtam egy egyszerű, de nagyon fincsi "gyorskaját", a coxinha-t. Meghallgattam a google translate-ben, állítólag kossinya-nak kell ejteni :)
Ez egy kúpalakú krokett, ami kb. féltenyérnyi nagyságú. Mártogatósokkal eszik, én rögtön kétfélét is hoztam hozzá.
Itt megnézhetitek a videót, amiből az elkészítést lestem. Az enyém nem lett olyan szép belül, még gyakorolnom kell :) De tényleg nagyon finom, többször el fogom készíteni.
Ja, és még egy pozitívum: az összeállítást és formázást akár előző nap is el lehet készíteni, így aznap csak panírozni, sütni kell :)
Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal
Hozzávalók 4 főre:
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
25 dkg főtt vagy sült csirkehús cafatokra tépkedve
1 tk só, frissen őrölt bors, fél tk cayenne-bors, 1 tk (füstölt) pirospaprika
10 dkg sajtkrém
Fél csokor petrezselyem
1 közepes szál újhagyma zöldje
1 ek vaj
0,5 dl alaplé
0,5 l tej
2 csésze (2,5 dl-es) liszt
1 tk só
Tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a sütéshez
Az olívaolajat felhevítjük egy lábasban, rádobjuk a felkockázott hagymát, megpirítjuk. Az utolsó pillanatban belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a csirkehús, só, bors, cayenne-bors, pirospaprika. Összekeverjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtkrémet és a zöldeket apróra vágva. Kanállal összekeverjük, kihűtjük.
Ugyanebbe a lábasba tesszük a vajat, felöntjük az alaplével és a tejjel. Felforraljuk, egy fakanállal felkapirgáljuk a letapadt húsdarabkákat. Takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, beleszórjuk a lisztet, a kanállal alaposan összeforgatjuk, míg nagyjából összeáll. Deszkára borítjuk, langyosra hűtjük, alaposan átgyúrjuk, majd teljesen kihűtjük. Gyurma állagot kell, hogy kapjunk. Golflabdányi darabokat tépünk belőle, kissé nedves tenyerünkben 8-10 cm átmérőjű körré lapogatjuk. A közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. Felhajtogatjuk a szélét, kúp alakúra formázzuk.
Felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd megint tojásba és morzsába forgatjuk, bő, forró olajban szűrőkanállal mindig forgatva pár perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük.
A mártogatósokkal kínáljuk.
A fokhagymás majonézhez:
2 nagy gerezd fokhagyma
2 tojás sárgája
2,8 dl olaj
1 tk só
2 tk mustár
1 lime leve
A fokhagymát egy mozsárban pépesre zúzzuk, áttesszük egy tálba, keverni kezdjük a sóval és a mustárral. Mikor elkezd fehéredni, cseppenként, majd egyre nagyobb adagokban hozzákeverjük az olajat. A végén a majonézhez keverjük a lime levét is. Fogyasztásig behűtjük.
A salsához:
1-1 zöld, fehér és kápia paprika
3 nagy paradicsom
1 kisebb hagyma
0,5 dl fehérborecet
2 ek olívaolaj
1 csipet só
A hagymát apróra, a paprikákat és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, fogyasztásig behűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!