Vajpuha sült oldalas kétféle körettel
Egyszerű, mégis különleges ebéd szép színesen :)
Nagyon kevés disznóhúst készítek, de ha mégis nekiállok, akkor a zsírdúsabb részeket szeretem. Azokat lehet ugyanis igazán puhára, szaftosra sütni, nekem se a karaj, se a szűz rész nem jön be.
Szóval nemrég a családot vártuk vendégségbe, akkor jutott eszembe, hogy megint valamit villantani kéne.
Viszont nem szerettem volna az egész délelőttöt a konyhában tölteni, így mindent szépen előre összekészítettem. A céklát már előző nap megsütöttem, majd készítés előtt felmelegítem. A húst felvágtam (az édeskrumplit nem, mert megbarnul), lefedtem a tűzálló tálban, mehetett a hűtőbe, holnap csak sütni kell.
Szóval az eredmény tökéletes lett, a hús leomlott a csontról, a krumpli ropogott, a püré pedig tökéletesen kiegészítette a kompozíciót. Készítsétek el ti is, nem fogjátok megbánni!
Lassan sült oldalas céklapürével és édeskrumplival
Hozzávalók 4 főre:
1 kg sertésoldalas
Só, bors, őrölt kömény
1 nagy ág rozmaring
Olaj
80 dkg cékla, kb. 8 cm-es darabok
Pár tk porcukor, ízlés szerint (elhagyható)
Kb. 1 dl (hab)tejszín, ízlés szerint ez is lehet több
Só, bors, őrölt kömény
80 dkg édesburgonya
Só, bors
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, tepsibe ültetjük és kb. 1 óra alatt teljesen puhára sütjük (kést beleszúrva ellenőrizzük). Annyira kihűtjük, hogy meg lehessen hámozni. Nagyobb darabokra vágjuk, a tejszínnel, és a fűszerekkel krémesre turmixoljuk. Ha nem elég krémes, még adjunk tejszínt hozzá, a són és az édességen is állíthatunk még.
Az oldalast kétujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és köménnyel. A rozmaring leveleit durvára vágjuk, összekeverjük 2 ek olajjal, ezzel is bedörzsöljük a húst.
Akkora sütőtálat veszünk, amibe később az édeskrumpli is belefér, de egyelőre csak a húsokat fektetjük bele, közéjük öntünk 2 dl vizet. 150 fokon sütjük kb. 2 órát, félidőben megfordítjuk. Elvileg nem kell letakarni, de ha nagyon sülne, akkor kis időre fóliával lefedhetjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, kicsit borsozzuk. A sütési idő letelte előtt 30 perccel kivesszük a sütőből az oldalast, a zsírba forgatjuk az édeskrumpli-cikkeket és fedő nélkül visszatoljuk a sütőbe.
Tálalás előtt visszamelegítjük a céklapürét, az oldalast ezzel és a sült édeskrumplival tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!