Kacsamáj, királyrák és különleges köret
Éttermi jellegű fogás otthon
Az a helyzet, hogy imádom a különlegességeket, bár, aki sűrűbben olvassa a blogomat, az ezzel tisztában van.
Szerencsére ma már az internet és az egyszerű közlekedés világában szinte minden extra cucc beszerezhető, sőt, tegnap már a Sparban is láttam királyrákot. Szóval haladunk.
Erről az ételről azt tudnám legelőször megemlíteni, hogy az abszolút kedvenceimet tartalmazza, a libamáj és az édeskrumpli mellé az utóbbi időben betársult a rák is.
Persze így egyben ez az igazi ízorgia, krémes-ropogós elemekkel tarkítva. Ha lehet szerelmesnek lenni egy ételbe, akkor most az vagyok :)
Kacsamáj királyrákkal, különleges krumplipürével, mini tavaszi tekerccsel
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg hízott kacsamáj
12 db királyrák
3 gerezd fokhagyma
Só, bors
0,5 dl száraz rozé
0,4-0,4 kg sima és édesburgonya
10 dkg cheddar sajt lereszelve
5 dkg vaj
Kb. 1 dl tej
15 db tavaszi tekercs-lap
1 lilahagyma fele
1 kisebb répa
1 édeskömény fele
1 kisebb cékla
1 ek szójaszósz
1 tojás
Fél l olaj
A kacsamájat másfél-két centisre szeleteljük, száraz teflon serpenyőben kislángon megsütjük mindkét oldalukat, közben borsozzuk, készen sózzuk, kivesszük, melegen tartjuk.
A rákokat, ha nem tisztítottak, megfosztjuk a tápcsatornájuktól (a farkuk hátsó részén hosszában bevágjuk, a fekete belet kihúzzuk). 2 ek kacsazsírt hagyunk a már használt serpenyőben, felforrósítjuk, rádobjuk a durvára vágott fokhagymát. Beletesszük a rákokat, mindkét oldalukat a páncél pirosodásáig sütjük, közben megsózzuk, -borsozzuk. Mikor kész, felöntjük a borral, átforgatjuk rajta a rákokat.
A burgonyákat meghámozzuk, puhára főzzük. A vajjal és a sajttal együtt alaposan összetörjük, megsózzuk, borsozzuk, annyi forró tejjel összekeverjük, hogy püréállagot kapjunk.
A hagymát, répát, édesköményt és céklát megtisztítjuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megborsozzuk, összeforgatjuk a szójaszósszal. Kiterítjük magunk elé a lapokat, az egyik sarkához teszünk egy kupac kinyomkodott zöldséget, a két szélét behajtjuk és felgöngyöljük. Előtte a széleit bekenjük a tojással, hogy összetapadjon. Az olajat felforrósítjuk, hirtelen ropogósra sütjük benne a tekercseket.
Pár pillanatra papírtörlőre szedjük és tálalhatunk is. Minden összetevőből ízlés szerinti mennyiséget tányérra szedünk és azonnal elfogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!