2019. jan 24.

Kacsamáj, királyrák és különleges köret

írta: Hajós Ágnes
Kacsamáj, királyrák és különleges köret

Éttermi jellegű fogás otthon

Az a helyzet, hogy imádom a különlegességeket, bár, aki sűrűbben olvassa a blogomat, az ezzel tisztában van.

Szerencsére ma már az internet és az egyszerű közlekedés világában szinte minden extra cucc beszerezhető, sőt, tegnap már a Sparban is láttam királyrákot. Szóval haladunk.

Erről az ételről azt tudnám legelőször megemlíteni, hogy az abszolút kedvenceimet tartalmazza, a libamáj és az édeskrumpli mellé az utóbbi időben betársult a rák is.

Persze így egyben ez az igazi ízorgia, krémes-ropogós elemekkel tarkítva. Ha lehet szerelmesnek lenni egy ételbe, akkor most az vagyok :)

Kacsamáj királyrákkal, különleges krumplipürével, mini tavaszi tekerccsel

 

Hozzávalók 4 főre:

0,5 kg hízott kacsamáj

12 db királyrák

3 gerezd fokhagyma

Só, bors

0,5 dl száraz rozé

0,4-0,4 kg sima és édesburgonya

10 dkg cheddar sajt lereszelve

5 dkg vaj

Kb. 1 dl tej

15 db tavaszi tekercs-lap

1 lilahagyma fele

1 kisebb répa

1 édeskömény fele

1 kisebb cékla

1 ek szójaszósz

1 tojás

Fél l olaj

 

A kacsamájat másfél-két centisre szeleteljük, száraz teflon serpenyőben kislángon megsütjük mindkét oldalukat, közben borsozzuk, készen sózzuk, kivesszük, melegen tartjuk.

A rákokat, ha nem tisztítottak, megfosztjuk a tápcsatornájuktól (a farkuk hátsó részén hosszában bevágjuk, a fekete belet kihúzzuk). 2 ek kacsazsírt hagyunk a már használt serpenyőben, felforrósítjuk, rádobjuk a durvára vágott fokhagymát. Beletesszük a rákokat, mindkét oldalukat a páncél pirosodásáig sütjük, közben megsózzuk, -borsozzuk. Mikor kész, felöntjük a borral, átforgatjuk rajta a rákokat.

A burgonyákat meghámozzuk, puhára főzzük. A vajjal és a sajttal együtt alaposan összetörjük, megsózzuk, borsozzuk, annyi forró tejjel összekeverjük, hogy püréállagot kapjunk.

A hagymát, répát, édesköményt és céklát megtisztítjuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megborsozzuk, összeforgatjuk a szójaszósszal. Kiterítjük magunk elé a lapokat, az egyik sarkához teszünk egy kupac kinyomkodott zöldséget, a két szélét behajtjuk és felgöngyöljük. Előtte a széleit bekenjük a tojással, hogy összetapadjon. Az olajat felforrósítjuk, hirtelen ropogósra sütjük benne a tekercseket.

Pár pillanatra papírtörlőre szedjük és tálalhatunk is. Minden összetevőből ízlés szerinti mennyiséget tányérra szedünk és azonnal elfogyasztjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa édeskömény királyrák kacsamell cékla édesburgonya cheddar