Oldalas párolt káposztával, ínyenc módra
Aszalt szilvával, vörösborral, édes-sósan
Ritkán eszem sertéshúst, ha mégis, akkor tarját, oldalast, vagy velőt. A többi része nekem nem jön be annyira, mert lehet, hogy kevésbé zsírosak, viszont az ízük sem annyira finom.
Az oldalas és a tarja tudja produkálni azt, amitől egy hús igazán finom: omlós, mégis itt-ott ropogós és az ízesítésben is szinte minden megengedett.
Most kicsit elengedtem a fantáziámat, előhoztam kedvenc ízvariációimat és egy olyan kaját tettem az asztalra, ami egyfelől megszokott, mégis a megszokott magyaros ízek kedvelőinek talán egy kicsit különlegesebb lehet.
Mázas oldalas aszalt szilvás párolt káposztával
Hozzávalók 4 főre:
1,5 kg oldalas
5 ek ketchup
3 ek Worcestershire-szósz
2 ek olaj
Só, bors
1 közepes fej káposzta
5 dkg vaj
3 ek barna cukor
2 dl vörösbor
10 dkg aszalt szilva
Az oldalast a csontok mellett feldaraboljuk, mindegyik darabot besózzuk és –borsozzuk. Egy tepsibe tesszük, rájuk kanalazzuk a ketchup-ot és Worcestershire-szószt, meglocsoljuk az olajjal. Kézzel alaposan összeforgatjuk és belemasszírozzuk, melléöntünk 1 dl vizet. 180 fokos sütőbe toljuk 1-1,5 órára (sütőfüggő), akkor lesz jó, ha a csont mellé szúrt villa könnyen beleszalad. Sütés közben forgatjuk, ha nagyon sülne, lefedjük.
Közben a káposztát vékonyra vágjuk. A vajat egy nagyobb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot. Párszor megkeverjük. Mikor karamellizálódik, rászórjuk a káposztát, megsózzuk, -borsozzuk, fedő alatt takaréklángon, többször megkeverve hagyjuk összeesni. Ha még kissé roppanós, rászórjuk a kisebb darabokra vágott aszalt szilvát, majd ráöntjük a vörösbort.
Többször megkeverve (odafigyelve, könnyen lekap!), puhára pároljuk, ha kell, vízzel pótoljuk a nedvességet.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!