2019. ápr 10.

Oldalas párolt káposztával, ínyenc módra

írta: Hajós Ágnes
Oldalas párolt káposztával, ínyenc módra

Aszalt szilvával, vörösborral, édes-sósan

Ritkán eszem sertéshúst, ha mégis, akkor tarját, oldalast, vagy velőt. A többi része nekem nem jön be annyira, mert lehet, hogy kevésbé zsírosak, viszont az ízük sem annyira finom.

Az oldalas és a tarja tudja produkálni azt, amitől egy hús igazán finom: omlós, mégis itt-ott ropogós és az ízesítésben is szinte minden megengedett.

Most kicsit elengedtem a fantáziámat, előhoztam kedvenc ízvariációimat és egy olyan kaját tettem az asztalra, ami egyfelől megszokott, mégis a megszokott magyaros ízek kedvelőinek talán egy kicsit különlegesebb lehet.

 

Mázas oldalas aszalt szilvás párolt káposztával

Hozzávalók 4 főre:

1,5 kg oldalas

5 ek ketchup

3 ek Worcestershire-szósz

2 ek olaj

Só, bors

1 közepes fej káposzta

5 dkg vaj

3 ek barna cukor

2 dl vörösbor

10 dkg aszalt szilva

 

Az oldalast a csontok mellett feldaraboljuk, mindegyik darabot besózzuk és –borsozzuk. Egy tepsibe tesszük, rájuk kanalazzuk a ketchup-ot és Worcestershire-szószt, meglocsoljuk az olajjal. Kézzel alaposan összeforgatjuk és belemasszírozzuk, melléöntünk 1 dl vizet. 180 fokos sütőbe toljuk 1-1,5 órára (sütőfüggő), akkor lesz jó, ha a csont mellé szúrt villa könnyen beleszalad. Sütés közben forgatjuk, ha nagyon sülne, lefedjük.

Közben a káposztát vékonyra vágjuk. A vajat egy nagyobb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot. Párszor megkeverjük. Mikor karamellizálódik, rászórjuk a káposztát, megsózzuk, -borsozzuk, fedő alatt takaréklángon, többször megkeverve hagyjuk összeesni. Ha még kissé roppanós, rászórjuk a kisebb darabokra vágott aszalt szilvát, majd ráöntjük a vörösbort.

Többször megkeverve (odafigyelve, könnyen lekap!), puhára pároljuk, ha kell, vízzel pótoljuk a nedvességet.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

aszalt szilva Worcestershire szósz oldalas káposzta