2019. sze 12.

Rizottó rengeteg zöldséggel, csípősen

írta: Hajós Ágnes
Rizottó rengeteg zöldséggel, csípősen

Az olasz klasszikus felturbózva, Ági módra

A rizottók a gyengéim, pár hetente muszáj főznöm, függő lettem :) Van is jó néhány receptem, itt találjátok.

Szerintem a rizottó is azért annyira kedvelt fogás, amiért az emberek az olvadó sajtot szeretik.  Melegség, lágyság, gyomor- és szívmelengető érzés. 

Nos, a mostani recept egyáltalán nem a szokványos, hiszen a megszokott ízt és állagot feldobtam sok-sok zöldséggel, mégpedig a roppanósabb fajtából. Sőt, csípős is került bele, szóval elég messze jutottunk a kiindulóponttól. 

De nekem most pont ez kellett, minden a tányérra került, amit szeretek. Viszont hús nincs benne, de  most nem is hiányzott. Ízorgiára fel!

 

Csípős-zöldséges rizottó paradicsommal

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy hagyma

2 húsos paradicsom

3 csípős pepperóni (paprika)

1 marék gyöngyhagyma

1 marék fekete olívabogyó

3 szál zöld spárga (idényen kívül lehet konzerv)

15 dkg rizottó rizs

Kb. 1 liter alaplé

3 ek olaj

5 dkg ementáli (plusz egy kevés díszítésnek)

Fél csokor bazsalikom

2 dkg vaj

Pár szem koktélparadicsom a díszítéshez

 

Egy lábasban felhevítünk 2 ek olajat, rászórjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges, hozzáadjuk a kis falatnyi darabokra vágott paradicsomot, pepperónit és spárgát, valamint a gyöngyhagymát és az olajbogyót. Pár percig kevergetjük, majd egy tálba félretesszük, a lábast visszatesszük a tűzre.

Beleszórjuk a rizst, a levest merőkanalanként hozzáadva (mindig, mikor a rizs beszívta) puhára főzzük a rizst, a rizottó állaga addigra az átlagnál kissé folyósabb legyen.

Ekkor hozzákeverjük a vajat és sajtot, mikor feloldódott, mehetnek hozzá az előzőleg kicsit megpirított zöldségek és az apróra vágott bazsalikom (párat félreteszünk a díszítéshez). Alaposan összeforgatjuk, egy-két perc alatt összemelegítjük, azonnal tálaljuk.

Mélytányérba 1-2 merőkanálnyi rizottót szedünk, reszelt sajttal, négybe vágott koktélparadicsommal, reszelt sajttal és bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom olajbogyó rizs ementáli gyöngyhagyma