Rizottó rengeteg zöldséggel, csípősen
Az olasz klasszikus felturbózva, Ági módra
A rizottók a gyengéim, pár hetente muszáj főznöm, függő lettem :) Van is jó néhány receptem, itt találjátok.
Szerintem a rizottó is azért annyira kedvelt fogás, amiért az emberek az olvadó sajtot szeretik. Melegség, lágyság, gyomor- és szívmelengető érzés.
Nos, a mostani recept egyáltalán nem a szokványos, hiszen a megszokott ízt és állagot feldobtam sok-sok zöldséggel, mégpedig a roppanósabb fajtából. Sőt, csípős is került bele, szóval elég messze jutottunk a kiindulóponttól.
De nekem most pont ez kellett, minden a tányérra került, amit szeretek. Viszont hús nincs benne, de most nem is hiányzott. Ízorgiára fel!
Csípős-zöldséges rizottó paradicsommal
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy hagyma
2 húsos paradicsom
3 csípős pepperóni (paprika)
1 marék gyöngyhagyma
1 marék fekete olívabogyó
3 szál zöld spárga (idényen kívül lehet konzerv)
15 dkg rizottó rizs
Kb. 1 liter alaplé
3 ek olaj
5 dkg ementáli (plusz egy kevés díszítésnek)
Fél csokor bazsalikom
2 dkg vaj
Pár szem koktélparadicsom a díszítéshez
Egy lábasban felhevítünk 2 ek olajat, rászórjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges, hozzáadjuk a kis falatnyi darabokra vágott paradicsomot, pepperónit és spárgát, valamint a gyöngyhagymát és az olajbogyót. Pár percig kevergetjük, majd egy tálba félretesszük, a lábast visszatesszük a tűzre.
Beleszórjuk a rizst, a levest merőkanalanként hozzáadva (mindig, mikor a rizs beszívta) puhára főzzük a rizst, a rizottó állaga addigra az átlagnál kissé folyósabb legyen.
Ekkor hozzákeverjük a vajat és sajtot, mikor feloldódott, mehetnek hozzá az előzőleg kicsit megpirított zöldségek és az apróra vágott bazsalikom (párat félreteszünk a díszítéshez). Alaposan összeforgatjuk, egy-két perc alatt összemelegítjük, azonnal tálaljuk.
Mélytányérba 1-2 merőkanálnyi rizottót szedünk, reszelt sajttal, négybe vágott koktélparadicsommal, reszelt sajttal és bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!