2012. máj 20.

Rizottó kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Rizottó kétféleképpen

Brokkolival és szalonnával, valamint édeskrumplival és gombával

Újabban ez az egyik kedvenc ételfajtám. Egy nagyon kicsit macerás elkészíteni, de 100%, hogy mindenkinek ízleni fog. Itt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a rizottó nem azonos a rizses hússal, vagy a rizi-bizivel. Nem külön kell megfőzni a rizst, aztán összekutyulni mindenfélével. Egész egyszerű az alapmetódus:

Vajon hagymát üvegesre pirítunk, ráöntjük a rizst. Két kavarás, rá egy kis bor, elpárologtatjuk az alkoholt. Innentől merőkanalanként adagoljuk a húslevest, mindig csak akkor, mikor az előzőt már beszívta a rizs. Fedő alatt megvárjuk, míg a rizs megpuhul és az egész rizottó állaga krémes, folyós lesz. Közben persze különböző zöldség- és/vagy húsfélét adhatunk hozzá. Bele egy kis könnyen olvadó sajt, egy darab vaj. Fedő alatt állni hagyni öt percet, kész.

Én most a legutóbb elkészített verziókat osztom meg, de biztos, hogy fogok még más fajtákat is készíteni. Természetesen ezeket is közzéteszem majd :)

Húsok mellé köretnek, vagy magában, savanyúsággal is fogyaszthatóak. Jó étvágyat!

 

Brokkolival és pancetta-val

DSC_0314s

Hozzávalók 4 főre

20 dkg rizottó rizs

1 nagy fej hagyma

15 dkg brokkoli

20 dkg pancetta (vagy füstölt húsos szalonna)

1 l zöldségleves

10 dkg könnyen olvadó sajt+a tálaláshoz

Fél csokor petrezselyem

15 dkg vaj

Só, bors

A vaj felét megolvasztjuk, üvegesre pirítjuk rajta a hagymát és a szalonnát. Ráöntjük a rizst, pár percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük 2 merőkanál levessel, beletesszük a brokkolit (pár db-ot öt perc után kiveszünk). Kanalanként adagoljuk hozzá a levest, míg puha nem lesz a rizs, az egész rizottó állaga pedig krémes lesz. Addigra a brokkoli szinte teljesen szétfő, zöldre színezve ezzel az ételt, a pancetta pedig puha lesz. Apróra vágjuk a petrezselymet, beleszórjuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk a maradék vajat. Megvárjuk, míg elolvad, átkeverjük, azonnal tálaljuk. Szórunk rá még reszelt sajtot és a maradék brokkolival díszítjük.

DSC_0317s

Gombával és édesburgonyával

DSC_0420s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rizottó rizs

2 db édesburgonya

30 dkg csiperke

1 dl rosé

15 dkg reszelt sajt

1 l csirke alaplé

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

15 dkg vaj

Kakukkfű, só, bors

A tálaláshoz koktélparadicsom, petrezselyem

 

A vaj felét felolvasztjuk egy lábasban, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Ráöntjük a rizst, két-három keverés, majd mehet rá a bor. Megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, majd elkezdjük rákanalazni a levest. A fokhagymát belereszeljük, az édesburgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a rizshez, megkeverjük. A gombát megmossuk, felszeleteljük, tönkjével együtt hozzáadjuk a rizottóhoz. Egy maréknyi kakukkfűágról lecsipkedjük a leveleket, hozzáadjuk. Ennek hiányában egy kk szárított kakukkfűvel fűszerezzük. Mikor krémes, megkóstoljuk, utánasózzuk, alaposan megborsozzuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot, mikor felolvadt, elzárjuk a lángot, és beledobjuk a maradék vajat. Mikor ez is elolvadt, megkeverjük, és tálalhatjuk is.

Koktélparadicsommal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

DSC_0425s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba sajt rizottó kakukkfű szalonna brokkoli édesburgonya