2012. jún 10.

Egy csipet Andalúzia...

írta: Hajós Ágnes
Egy csipet Andalúzia...

 Az én andalúz receptem hurkával és minden jóval

Az Extenda - Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda ismét meghirdette receptversenyét. A beküldött pályaművekkel kapcsolatban csak egy kikötés volt, hogy legalább egy andalúz összetevőt tartalmazzon. Mivel hazánkban szerencsére rengeteg dél-spanyol termék kapható, így könnyedén kiválasztottam néhányat, aztán hosszas gondolkodás után főztem egy ételt.

A beküldött receptet egy szakmailag kivételesen elismert zsűri pontozta. Tagja voltak Enrique Sánchez, spanyol sztárséf, Bíró Lajos, a Bock bisztró séfje valamint Vajda Péter, a Dining Guide vezető szerkesztője. Az ő értékelésük alapján második helyezett lettem. Azonban a szervezők megsúgták, hogy Bíró Lajos csak az én fogásomat jutalmazta 10 ponttal! Ez számomra akkora megtiszteltetés, hogy nem is tudom szavakba önteni. Kb. 30 újságíró előtt volt a díjátadó, izgultam rendesen...

 Jutalmam két andalúz ajándékcsomag volt, ezen kívül részt vehettem egy főzőkurzuson a Gastropolis főzőiskolában, Enrique Sanchez vezetésével. Azt hiszem, a többi résztvevő nevében is mondhatom, nagyon jól éreztük magunkat, valóban egy életre szóló élmény volt. Remélem, jövőre is ott lehetek!

Ezek után itt a nyertes alkotás:

 Serrano-s hurka andalúz módra csicseris rizottóval és olívás krumplipürével

P1010079ss 

Hozzávalók 4 főre:

3 közepes szál véres hurka

30 szelet serrano sonka

20 dkg apró csiperke

1 közepes sárgarépa

Fél üveg Vega Libre (száraz vörösbor)

5 dkg aszalt szilva

2 gerezd fokhagyma

20 dkg nagy szemű piros szőlő

2 ek Vallejo extra szűz olívaolaj

Só, bors, kakukkfű, rozmaring

1 doboz csicseriborsó-konzerv

15 dkg rizottó rizs

1 l sáfránnyal főzött marhahúsleves

Fél csokor petrezselyem

10 dkg zsíros sajt

1dl száraz fehérbor

1 narancs leve

1 fej hagyma

10 dkg vaj

Bors

Egy marék Figaro magozott fekete olívabogyó

Egy marék kapribogyó

Fél kg krumpli

5 dkg vaj

2 ek Vallejo extra szűz olívaolaj

1 dl tejszín

Fél lime leve

Só, fehér bors

 A hurkákat 10 percre mélyhűtőbe tesszük, így könnyebb lesz szeletelni. Ezután végeiket levágjuk, minden szálat öt darabra vágunk, hústűvel pár helyen megszurkáljuk. Minden darabot 2-2 szál sonkába tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük. Egy serpenyőt felmelegítünk, öt perc alatt minden oldalán körbepirítjuk a tekercseket. Érdemes először a végeiket megpirítani, majd a fogpiszkálót kihúzva az összeillesztéseket, végül a többi részüket. Kiemeljük a serpenyőből, melegen tartjuk.

O

A helyükre a serpenyőbe két ek olívaolajat öntünk. Beletesszük a vékonyra szeletelt répát és gombát, belenyomjuk a fokhagymát. Együtt pirítjuk őket, míg a gomba leve elfő. Sóval, borssal, friss kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük. Ekkor ráöntjük a vörösbort. Kettévágjuk az aszalt szilvákat, ezt is a raguhoz adjuk.

Alacsony lángon addig főzzük, míg a répa és a szilva teljesen puha lesz, a bor pedig besűrűsödik. Ebbe tesszük vissza a hurkatekercseket, és a szőlőt. 10 percig időnként megforgatva alacsony lángon készre sütjük.

P1010075s

A rizottóhoz 5 dkg vajat egy lábasban felolvasztunk, üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rátesszük a rizst, pár percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a bort, elpárologtatjuk az alkoholt. Ekkor ráöntünk egy merőkanál levest, alacsony lángon fedő alatt megvárjuk, míg magába szívja. Ezt folytatjuk, míg a rizs teljesen megpuhul és az egész rizottó krémessé nem válik. Mikor majdnem kész, beleöntjük a narancslevet és a lecsöpögtetett, átöblített csicseriborsót. Ezután 5 perccel beleszórjuk a durvára vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, borsot őrölünk rá. Állandóan kevergetjük, mikor felolvadt, lekapcsoljuk a gázt. Belekeverjük a maradék vajat, majd pár percig állni hagyjuk fedő alatt.

A püréhez puhára főzzük a krumplit. Rálocsoljuk az olívaolajat, hozzátesszük a vajat, a tejszínt, a lime-levet, sóval, fehér borssal krumplipürét készítünk. Ha nem elég lágy, tehetünk még tejszínt hozzá. Az olívabogyót karikákra vágjuk, a kaprival együtt belekeverjük a krumplipürébe.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

bor serrano répa gomba sajt olajbogyó csicseriborsó kakukkfű aszalt szilva rozmaring hurka petrezselyem andalúz